Сцена / екран / ефир

Театър ВЕСЕЛ покани кукленици от София и Пловдив на сцената на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”

Гостуват артисти от най-младите театрални формации у нас – „Пъпет арт“ и „Хамелеон“

Театър ВЕСЕЛ покани кукленици от София и Пловдив на сцената на летния фестивал

В края на седмицата на сцената на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” ще гостуват артисти от най-младите театрални формации у нас – „Пъпет арт“ и „Хамелеон“.

Спектакълът „Тигърчето Спас“ ще се играе на 28 юли, петък, от 19,00 часа на сцена „Арт лято“ до Художествената галерия „Борис Денев” в парка „Асеневци“ във Велико Търново, а „Новите дрехи на царя“ – на 29 юли, събота, от 11,00 часа на същата сцена.

„Тигърчето Спас“ е от репертоара на Театрална формация „Пъпет арт“ - София. Драматизацията е на Ивелин Николов и Йордан Тинков, постановката – на проф. Жени Пашова, режисурата – на Михаела Тюлева, сценографията и куклите – на Ивелин Николов и Йордан Тинков, а музиката – на Николай Димитров. В ролите се превъплъщават Ивелин Николов и Йордан Тинков. Актьорите канят зрителите на жизнерадостния детски спектакъл-приказка „за малки и големи, / разказана от клоуни засмени, / в гора балонена елате с нас / и се запознайте с тигърчето Спас.“

„Новите дрехи на царя”, една от най-известните приказки на Х. К. Андерсен , е изпълнена с послания, които са много важни и днес. Театър „Хамелеон“ от Пловдив среща ценителите на  кукленото театрално изкуство с темата за искреността, за глупостта, за  властта и за лъжата, която, повторена много пъти, се превръща в истина. Но всички те се подчиняват на една много актуална за днешното време тема – темата за показността. Художествен консултант на постановката е Анна-Валерия Гостанян, сценографията е дело на Мария Карамаркова, куклите – на Ангелина Янакиева, а музикалната картина е оформена с музиката на Йохан Себастиан Бах. В представлението участват Даниел Русев, Даниела Русева и Цветелина Николова.

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ, се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Велико Търново. Форумът е част от календара на културните събития на Общината.

! При неблагоприятни атмосферни условия представленията ще се играят на 28 юли от 19,30 часа и на 29 юли от 11,30 часа в театралния салон на читалище „Искра“ – партньор на фестивала. За допълнителна информация: 0878 790 549. Входът е свободен!

 

Автор:
Театър ВЕСЕЛ
Публикация:
25.07.2023 г. 18:26
Етикети:
„Лято кукли и приятели”Велико ТърновоМеждународен театрален фестивалТеатър ВЕСЕЛ
Театър „Хамелеон“
Театрална формация „Пъпет арт“
„Тигърчето Спас“
Посетено:
278
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37387-teatar-vesel-pokani-kuklenitsi-ot-sofiya-i-plovdiv-na-stsenata-na-mezhdunarodniya-teatralen-festival-lyato-kukli-i-priyateli