Сцена / екран / ефир

Шекспирова компания „Петровден“ представя спектакъла „Дванайсета нощ“ под звездите на село Паталеница

Премиера на 3 и 4 август от 21:00 ч. на откритата сцена в ОУ „Константин Величков“

Шекспирова компания „Петровден“ представя спектакъла „Дванайсета нощ“ под звездите на село Паталеница

За 24. година Шекспирова компания „Петровден“ представя шекспиров спектакъл под открито небе. Новата продукция за тази година е „Дванайсета нощ“.  Премиерните дати са 3 и 4 август от 21:00 ч. на  откритата сцена в ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница.

Постановката е под режисурата на Тодор Димитров, който заема значима част от историята на шекспировите продукции в Паталеница.

„С това представление бих искал да разкажа историята на едно изключително момиче: претърпяла корабокрушение в свирепата прегръдка на морето, изхвърлена на непознат бряг, крехка и нежна, и все пак дълбоко в себе си изключително силна, тя прикрива женствеността си и преобръща света, за да спечели сърцето на своя любим. Единствена и незабравима, за мен тя е Виола от вълните.

В „Дванайсета нощ“ стремежът на екипа е да постигне атмосфера, която да доближи зрителите, доколкото е възможно, до усещане за това, какво е представлявал Елизабетинският театър. За целта представлението се случва под открито небе, пространството е организирано идентично на Театър „Глобус“,  правоъгълна платформа за сцена, оградена от всички страни с публика, в дъното фасада с три портала. Музиката се състои от песни и мелодии, които са се използвали в „Дванайсета нощ“ по времето на Шекспир и се изпълнява на живо. Тази конвенция предлага и други любопитни аспекти на театралното преживяване, които екипът предпочита да запази като изненада за зрителите.“

Тодор Димитров завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов” при проф. Крикор Азарян. След това преподава „Актьорско майсторство” в Пловдивския университет по покана на Инна Церовска, след което заедно с нея доразвива идеята на Христо Церовски и продължават делото му в с. Паталеница. Последният режисиран от него спектакъл е „Дъх“, който се играе с голям успех на независимите сцени в столицата.

Актьорският екип включва младите актьори Августина-Калина Петкова, Адриана Димова, Александър Григоров, Георги Начов, Гьорги Георгиев – Антика, Делян Илиев, Димитър Николов, Лана Гекова, Мадлен Йорданова, Мартин Раков, Самуела-Ивана Церовска, Стефан Кондров.

Флейта и укулеле: Ния Терзиева
Виолончело и укулеле: Джесика Бриджес
Аранжимент на музиката: Гаро Ашикян
Гласово-говорен тренинг: Мадлен Йорданова
Вокална подготовка: Гьорги Георгиев – Антика
Хореография: Стефания Георгиева
Сценография: Тодор Димитров
Костюми: Инна Церовска

Изпълнителско ателие: Ани Зомбори, Мина Благоева, Юлия Георгиева, “Раптекс“ ЕООД

Технически екип:
Огнян Карзанов
Моника Василска
Методи Методиев
Стоян Додников

Екип Публичност и визуализация:
Дани Коцева
Станимир Стоилов
Павлина-Калина Церовска

Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Община Пазарджик, Театрална къща и приятели.

С любезното съдействие на ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон – 1909" и Младежки дом Пазарджик

* * *

Шекспирова компания "Петровден" е с над 20-годишна дейност и се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти.

От 1999 г. насам на сцената с най-високия таван са представени 14 от произведенията на Барда, авторски текстове и проекти със силна социална страна.

_____________

За контакти:

Инна Церовска – мениджър на Шекспирова компания „Петровден“
Email: inna_@gbg.bg

Facebook: Petrovden Shakespeare Company

 

 

Автор:
Инна Церовска
Публикация:
25.07.2023 г. 14:39
Посетено:
457
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37379-shekspirova-kompaniya-petrovden-predstavya-spektakala-dvanayseta-nosht-pod-zvezdite-na-selo-patalenitsa