Сцена / екран / ефир

Празник на танца и емоциите в Летния театър на Варна

От обичани лебедови сцени до съвременна хореография - всичко в спектакъла на 27 юли

Празник на танца и емоциите в Летния театър на Варна: 1
Избрани сцени от старинни и модерни балети ще изпълнят артистите от Държавна опера Варна

Празник на танца и емоциите в Летния театър на Варна

Гранд Балет гала ще представи обичани и ефектни моменти от танцови постановки на емблематичната открита сцена на Летния театър във Варна. Балетните почитатели ще видят ветрило от класически и съвременни номера на 27 юли от 21 ч. в рамките на фестивала "Опера в Летния театър".

Режисьор, хореограф и вдъхновител на костюмите е Сергей Бобров - балетмайстор на Държавна опера - Варна, който сега ще покаже новите пораснали възможности на младата международна трупа. През юни той представи нова версия на "Лебедово езеро" с музикалния ред и либретото на Чайковски. За пръв път от години балетните ценители видяха постановка на култовия балет, чието действие се разгръща изцяло сред естествения декор на Летния театър. 

Сега пак ще има изненади за публиката: вместо 24, на сцената ще излязат 32 бели лебеда. Зрителите ще видят също фрагменти от старинния балет "Катерина или Дъщерята на разбойника". Творбата пресъздава духа на ХIХ век и стилистиката на Жул Перо - легендарен балетмайстор от онова време. "За разлика от други постановки, които са играни 20, 30, 50 пъти, "Катерина или Дъщерята на разбойника" не е слизала от балетните сцени близо 50 години. Всяка балерина от онези времена е мечтаела за тази роля", разказва Бобров. Неговата работа е резултат на дълго изследване, търсене на ноти, записки и рисунки в архивите и перфектно познаване на хореографския стил на Жул Перо. "Балетът на ХIХ век, а и малко  по-късно, се е разделял отчетливо на хореографски елементи и пантомима. Аз върнах този начин на сценичен разказ и това предизвика сензация", подчертава хореографът. 

В Гранд Балет гала в Летния театър ще бъдат играни също фрагменти от балетите "Кармен Денс", "Антигона", както и най-новата постановка на Държавна опера Варна "Ромео и Жулиета". Ще има артистични гигове и съвременен танц. Художник на впечатляващите костюми и сценограф на вечерта е Ася Стоименова.

Кулминация в спектакъла ще е масовка с близо 70 млади балетни артисти под ударите на огромни барабани. В нея зрителите ще почувстват енергията и ентусиазма на тази трупа с танцьори от цяла Европа, която набира скорост и се заявява като един от водещите балети в България.

_____________

Снимки: Росен Донев

Автор:
Искра Сотирова
Публикация:
24.07.2023 г. 14:54
Посетено:
431
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37374-praznik-na-tantsa-i-emotsiite-v-letniya-teatar-na-varna