Сцена / екран / ефир

Най-новият хореографски проект "Начало без край" на Тушрик Фредерикс и Ребека Марголик от Ню Йорк ще бъде представен за първи път пред българска публика

22 юли 2023 г., 19:30 ч., Сцена Дерида - София

◊ ПОКАНА

Каним ви на публичното представяне на артистичната резиденция на базираните в Ню Йорк Тушрик Фредерикс и Ребека Марголик на Сцена Дерида.

"Начало без край"

Дата: 22 юли 2023 г.
Час: 19:30 ч.
Място: Сцена Дерида, ул. "Цар Самуил: 32, София

Хореография и изпълнение: Тушрик Фредерикс и Ребека Марголик, Ню Йорк

Нюйоркските хореографи пристигнаха в София в началото на юли и вече работят усилено на Сцена Дерида за подготовката на новото им представление. Българската публика ще има възможност да види първа процес на най-новата им танцова творба, а в последствие да зададе своите въпроси в отворена дискусия между артистите и публиката.

Ребека Марголик споделя: "Работният процес ни предлага възможност и пространство да се предизвикваме един друг, като се откажем от нуждата си от контрол чрез намиране на духовна връзка, насърчавана чрез доверие и интимност. Като използваме свързаността си един с друг, ние подкопаваме и предизвикваме начина, по който телата ни биват гледани на сцената. Отпускането не означава загуба на контрол, напротив, това освобождаване ни предоставя достъп до огромна уязвимост, която създава яснота в нас самите и нашите взаимоотношения."

Ребека и Тушрик са познати на българската публика още от далечната 2014-та година, като участници в резиденцията на Сидра Бел (Ню Йорк) в Derida Dance Center. Впоследствие двамата хореографи започват свои творчески проекти. Ребека работи между Канада и Америка, а Тушрик активно реализира своите танцови дейности с Шамел Питс, който е водещо име в американския съвременен танц и добре познат от времето си на един от главните изпълнители в израелската компания Батшева.

Derida Dance Center е ко-продуцент на един от последните спектакли на Шамел Питс - "Черна дупка" (Black Hole), който беше представен премиерно в София и в който участва и Тушрик.

Можете да гледате танцовия пърформанс "Начало без край" на 22 юли 2023 г. на Сцена Дерида от 19.30 ч.

 

Билети https://epaygo.bg/6798220114 , фейсбук събитие: https://fb.me/e/14qQGdaT9

 

Проектът се реализира в рамките на Резидентската програма на Derida Dance Center, с финансовата подкрепа на Столична община - Календар на културните събития, Национален фонд „Култура" - Програма „Едногодишен грант 2022", Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации, Trust for Mutual Understanding, Сцена Дерида и Хърватския институт за движение и танц.

______________

Снимки на Ребека Марголик (фотограф: Джим Кармоди) и Тушрик Фредерикс (снимка - личен архив)

Автор:
Derida Dance Center
Публикация:
20.07.2023 г. 15:37
Етикети:
Сцена Деридатанцов пърформансDerida Dance Center
"Начало без край"
хореографски проект
Ребека Марголик
Тушрик Фредерикс
Посетено:
364
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37358-nay-noviyat-horeografski-proekt-nachalo-bez-kray-na-tushrik-frederiks-i-rebeka-margolik-ot-nyu-york-shte-bade-predstaven-za-parvi-pat-pred-balgarska-publika