Сцена / екран / ефир

"Набуко" от Джузепе Верди в програмата на фестивала “Опера под звездите”

21 юли 2023, 20.30 часа, на площада пред Държавна опера - Русе

"Набуко" от Джузепе Верди в програмата на фестивала “Опера под звездите” 

Втори оперен шедьовър на Верди, в годината, в която се изпълват 210 лета от неговото рождение, ще зарадва публиката в дунавската столица!

На 21 юли, петък, от 20.30 часа, на площада пред Държавна опера - Русе, можете да преживеете творбата от последния период на творческия му път, а именно операта “Набуко”, която става част от фестивала “Опера под звездите” и това лято.

Историческата драма вдъхновила италианския композитор, недвусмислено доказва, че любовта надделява над всичко!

В ролята на Набуко ще видим един от най-изявените български оперни певци - баритонът Александър Крунев. Като Абигаиле на сцената ще му партнира сопраното Владислава Гарвалова. Закария ще бъде басът Момчил Миланов. Фенена ще представи мецосопраното Андреана Николова, а като Измаеле ще видим и чуем тенора Петър Костов!

Диригент ще бъде  Маестро Димитър Косев, а диригент на хора - Стелияна Димитрова-Хернани.

След неуспеха на втората си опера – „Крал за един ден“ (1840), Верди е доста разколебан и дълго време не пише музика. Една случайна среща с Бартоломео Мерели, импресарио на прочутата миланска „Скала“ дава импулс на младия композитор да създаде третата си опера – „Набуко“ или „Навуходоносор“. Либретото на Темистокле Солера има за основа библейски сюжет.

„Набуко“ носи на Верди признателност и популярност, разсейвайки всички съмнения около неговия талант. Сам композиторът твърди: „С „Набуко“ започна моята артистична кариера.”

Дебютът на операта е в Миланската „Ла Скала“ на 9 март 1842 г. Безспорният триумф на творбата бележи началото на едно дълго турне из много италиански и европейски театри. Според критиците „Набуко“ е тясно свързана със страстната личност на Верди, а успехът на операта до голяма степен се дължи на грандиозната,  разтърсваща мощ на „Va` Pensiero“, една от най-популярните в света мелодии, възпяваща носталгията на робите по родина и свобода. Италианците през XIX век, все още неоформени като нация и под доминацията на Австрия и Испания, приемат тази мелодия като своя национална песен, песен на хора, копнеещи да видят своята земя свободна от врагове и отново обединена!

______

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
18.07.2023 г. 12:53
Посетено:
316
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37333-nabuko-ot-dzhuzepe-verdi-v-programata-na-festivala-opera-pod-zvezdite