Сцена / екран / ефир

„Аида“ от Верди, постановка на Дзефирели е кулминацията на Опера в Летния театър – Варна през юли

Aкценти в юлската програма на Опера в Летния театър Варна – 2023

„Аида“ от Верди, постановка на Франко Дзефирели е звездният акцент в юлската програма на Опера в Летния театър Варна – 2023.

В чест на 100-годишнината от рождението на великия оперен режисьор Варненската опера, в колаборация с националния оперен театър на Албания, уреди правата за постановката на Дзефирели заедно с оригиналните костюми, реквизит и сценография. За бляскавата премиера са предвидени две последователни дати. На 14 юли в ролята на етиопската принцеса  ще слушаме драматичното сопрано Йоана Железчева заедно с Михаела Берова, Валерий Георгиев, Свилен Николов, Евгений Станимиров.  На 15 юли като Аида ще триумфира световната прима Красимира Стоянова, която ще пее с Милен Божков, Красен Карагьозов и Деян Вачков, а ролята на Амнерис ще изпълни албанската оперна звезда Ивана Хоксха.

На 7 юли като съвместен проект с Международен Музикален Фестивал „Варненско лято“ поставяме операта на Леош Яначек „Хитрата лисичка“. Алегоричният разказ за кръговрата на живота е в съвременната режисура на Вера Немирова, а диригент-постановчик е маестро Павел Балев. Продукцията е колаборация с Volkstheater от град Рощок, Германия.

Премиерата на хитовия мюзикъл „Бодигард“ по едноименния холивудски филм е с първа дата 22 юли, със звездното участие на Орлин Горанов като бодигарда Франк Фармър и английската филмова и мюзикълна актриса Манал Ел Фейтури в ролята на Рейчъл Марон. Гастролът на актриса от лондонския Уест Енд е събитие в историята на мюзикъла в България. Популярните песни ще звучат, дирижирани от Страцимир Павлов в режисура на Борис Панкин.

В гранд балетната гала на 27 юли ще поднесем на публиката спектакъл с красиви танцови откъси от „Лебедово езеро“, „Катарина, или Дъщерята на разбойника“, „Кармен“, „Антигона“ и „Спартак“ в хореографски прочит на Сергей Бобров. През изминалата 2022 година балетният състав на Варненска опера триумфира на три континента.

Грандиозен финал на четиринадесетия летен сезон ще постави гала концертът на световната оперна дива Соня Йончева, която ще пее за първи път във Варна на 31 август.

 

Автор:
Държавна опера Варна
Публикация:
13.07.2023 г. 14:21
Посетено:
477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37315-aida-ot-verdi-postanovka-na-dzefireli-e-kulminatsiyata-na-opera-v-letniya-teatar-varna-prez-yuli