Сцена / екран / ефир

ХОФКИНО 2023: Съвременно германско кино

Кино в двора на Гьоте-институт, 20 юли – 31 август 2023 г.

ХОФКИНО 2023: Съвременно германско кино: 1
"Фобия от обвързване" (GENERATION BEZIEHUNGSUNFÄHIG)
ХОФКИНО 2023: Съвременно германско кино: 2
"ИВИ КАТО ИВИ" (IVIE WIE IVIE)
ХОФКИНО 2023: Съвременно германско кино: 3
"ТОУБАБ" (TOUBAB)
ХОФКИНО 2023: Съвременно германско кино: 4
„Близо“ (Close)

◊ ПОКАНА

ХОФКИНО 2023: Съвременно германско кино

Традиционното лятно кино в двора на Гьоте-институт стартира в средата на месец юли с фокус върху най-актуалното германско кино и проблемите, които занимават поколението, което в момента е на възраст между 25-35 г.

Съвременно германско кино

Кино в двора на Гьоте-институт

20 юли31 август 2023 г.

20.07., четвъртък, 21:00 часа
24.08., четвъртък, 21:00 часа
31.08., четвъртък, 20:30 часа

Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София

 

И тази година, традиционно, Гьоте-институт България кани софиянци, както и гостите на столицата, на тематични прожекции в своя двор (Хофкино). Този път фокусът е върху три филма от най-новото германско кино, посветено на различни проблеми, засягащи отношенията между съвременните хора, характерни за поколението, което в момента е между 25-35 години. Макар и в трите филма да присъства комедийният подход, той е използван като ключ за провокация и повдигане на въпроси.

Другият обединяващи елемент е, че и трите филмови заглавия са част от творческите биографии на новото поколение германски режисьори, родени в средата на 80-те години на 20 век. Каним всички, които имат интерес, да съпреживеем заедно кино емоциите и да преценим дали ни допадат филми, произведени през втората пандемична година – 2021 г.

Входът, както винаги, е свободен, а всяка от трите прожекции е в четвъртък вечер. Те ще се състоят на 20 юли, 24 и 31 август във вътрешния двор на института. Ако метереологичните условия не са подходящи, събитията ще бъдат изместени в голямата зала на втория етаж.

Междувременно, малко преди старта на своето Хофкино, Гьоте-институт отправя покана и за още една специална прожекция в двора на ул. „Будапеща“ 1. Заповядайте на 12 юли, сряда, от 21:00 часа, за да гледаме заедно филма „Близо“ (Close) на белгийския режисьор Лукас Донт.

Продукцията спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г., но у нас тя нашумя след като беше заклеймена като „разпространител на хомосексуална пропаганда и педофилия“. Причината за това се оказа включването на филма в програмата на Sofia Pride Film Fest. Всъщност „Близо“ е разказ за приятелството, за натиска на обществените очаквания, за загубата, вината и хомофобията.

В този контекст Гьоте-институт желае да предостави свободно пространство отвъд стереотипите и насилието. Заповядайте, вход свободен.

 

◊ ХОФКИНО 2023: ПРОГРАМА

20.07., четвъртък, 21:00 часа

"Фобия от обвързване" (GENERATION BEZIEHUNGSUNFÄHIG)

Реж. Хелена Хуфнагел, 2021, 84 минути, романтична комедия

немски език, с български субтитри

Филмът е адаптация на едноименния роман на Майкъл Наст. Главният герой Тим се наслаждава на съществуването си като необвързан и непрекъснато сменя жените, с които се среща. Когато обаче случайно се запознава с жена, която също има фобия от обвързване и го отхвърля, се развива любовна история с възходи и падения и въпроса какво всъщност е толкова лошо в романтиката.

За режисьорката:

Хелена Хуфнагел (1985) учи в Университета за телевизия и кино в Мюнхен (HFF). Режисьорският ѝ дебют, късометражният документален филм "Erntefaktor Null", е показан на повече от 50 фестивала по света, включително като откриващ филм на Dok.Fest Forum München 2012, и е номиниран за Германската награда за късометражен филм. Тя е съсценарист, копродуцент и режисьор на дебютния си пълнометражен филм "Einmal bitte alles" ("Доста далеч от всичко"), който ѝ носи наградата Bayerischer Filmpreis - VGF Newcomer Producer Award наред с още няколко награди за режисура.

През 2019 г. режисира филма "Tatort - Die harte Kern" (Актьори: Нора Чирнер и Кристиан Улмен), който е високо оценен от публиката. Третият ѝ филм е "Фобия от обвързване“ и тя е негов съсценарист и режисьор. Филмът се превръща е една от 12-те най-добри германски премиери за 2021 г.

 

24.08., четвъртък, 21:00 часа

ТОУБАБ (TOUBAB)

Реж. Флориан Дитрих, 2021, 97 минути, драма/комедия

немски език, с български субтитри

Малко след като излиза от затвора, Бабту извършва ново престъпление и рискува да бъде депортиран в страната си на произход - Сенегал. Бракът с германска гражданка е единствената възможност за него да запази разрешителното си за пребиваване. Поради лошата му репутация сред жените в квартала, намирането на кандидатка се оказва трудно, затова той се опитва да убеди приятеля си Денис да сключат фиктивен брак.

За режисьора:

Флориан Дитрих (1986) е роден във Висбаден и след като завършва гимназия работи като асистент-режисьор в Държавния театър във Висбаден, а от 2005 до 2007 г. учи медийна драматургия в Майнц. От 2007 г. учи режисура в Германската академия за кино и телевизия в Берлин и в университета в Тел Авив.  През 2011 г. представя първия си късометражен филм GhettoLoveGrief на Международния фестивал за късометражно кино в Берлин. „Tоубаб“ е дебютният му пълнометражен филм. 

 

31.08., четвъртък, 20:30 часа

ИВИ КАТО ИВИ (IVIE WIE IVIE)

Реж. Сара Бласкивиц, 2021, 117 минути, драма

немски език, с български субтитри

Афрогерманката Иви, наричана от приятелите си Шоко, живее с най-добрата си приятелка Анне в Лайпциг и работи временно в солариума на бившия си приятел Инго, докато все още си търси постоянна работа като учителка. Изведнъж на вратата й се появява непознатата й до този момент полусестра Наоми от Берлин, която ѝ съобщава за смъртта на общия им баща и предстоящото му погребение в Сенегал. Докато сестрите бавно се опознават, Иви все повече се съмнява не само в прякора си, но и в представата си за себе си.

За режисьорката:

Сара Бласкивиц (1986) е израснала в Потсдам, а сега живее в Берлин. За първи път става известна с ролята на Йозефина Лангман в детско-юношеския сериал "Замъкът Айнщайн". От 2006 до 2011 г. учи аудиовизуални медии в Beuth Hochschule в Берлин и същевременно работи в различни области на филмовата продукция. След като се дипломира, режисира няколко късометражни филма и посещава Академията по изкуствата във Виена от 2016 до 2017 г. През 2021 г. излиза първият ѝ пълнометражен филм „Еви като Еви“, който се занимава със структурния расизъм, намирането на собствената идентичност и самоопределението, режисира три от седемте епизода за сериала Sam - Ein Sachse и разказва историята на живота на Самуел Мефире.

 

* * *

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

 

За контакт:

Калина Иванова, Връзки с обществеността,  kalina.ivanova@goethe.de

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт България
Публикация:
10.07.2023 г. 13:10
Етикети:
лятно кинопрожекцииГьоте-институт
ХОФКИНО 2023: Съвременно германско кино
Посетено:
417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37294-hofkino-2023-savremenno-germansko-kino