Сцена / екран / ефир

“Наука за морето” - новият документален филм за Черно море тръгва на лятно турне по Черноморието

Първата прожекция е в гр. Варна на 15 юли във Фестивален и Конгресен център. Вход свободен!

“Наука за морето” - новият документален филм за Черно море тръгва на лятно турне по Черноморието

“Наука за морето” - новият документален филм за Черно море тръгва на лятно турне по Черноморието

Образователната кинопродукция с автори Института по Океанология към БАН - Варна и с участието на Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша” повежда зрителите на едно незабравимо пътешествие в Черно Море и ги учи как да го опазват.

След официалната си телевизионна премиера (bTV на 5 юли 2023), най-новият документален филм, посветен на уникалната екосистема и опазването на Черно Море “Наука за морето” стартира своето лятно турне по българското Черноморие. Първата дата на прожекция на продукцията на Института по океанология към БАН - Варна е именно българската морска столица на 15 юли, от 19:00 часа, във Фестивален и Конгресен център - Варна. След това филмът ще бъде показан и на 19 юли в рамките на Burgas International Film Festival 2023, като се предвиждат и още няколко дати на различни точки от родното крайбрежие, които ще станат ясни съвсем скоро!

В рамките на прожекцията във Варна на 15.07 публиката ще получи възможност да се срещне лично с авторите на продукцията от Института по Океанология и да зададат своите въпроси по време на специална дискусия.

Автори на “Наука за морето” са учените от екипа на Института по Океанология, а продуценти - Bearfrost Production. режисьори на продукцията са Стоил Димитров и Борислав Камилов, сценарист -Марина Желева, а в главната роля ще видим набралата широка популярност сърфистка и еко-активист Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша”, които познаваме покрай предизвикателството Wind2Wind и филма “Море на вятъра” (2018).

Илияна Стоилова влиза в ролята на водещ и изследовател, който потегля на едно опознавателно морско пътешествие в морето, като паралелно се среща и  представя работата на българските учени от Института по Океанология и най-впечатляващите им резултати.

“Наука за морето” показва по интригуващ начин дейностите по измерване и изучаване на динамиката на водните маси; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми - от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.

Филмът разказва за Института по океанология, но основната му идея не е да представи ИО сам по себе си, а чрез работата на учените да акцентира върху проблемите на Черно море. Някои от тях се появяват в публичното пространство, но често не се разглеждат в тяхната сложност и взаимообвързаност. На заден план остават и усилията, които учените полагат за утвърждаване, а в някои случаи и за оцеляване на морската наука.

Защо Институтът по океанология е важен?

“Морската среда е многолика и е арена на различни взаимодействия, затова при нас множество дисциплини са съсредоточени на едно място. Днес ИО е уникален научен център. Тук измерваме и изучаваме динамиката на водните маси, техните физико-химични характеристики; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми – от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници. Всички тези звена са свързани помежду си и са част от черноморската екосистема. Изучаването и запазването на крехкия ѝ баланс е наше основно призвание и предизвикателство.

Нашата задача като учени е не само да изучаваме особеностите на морето, но и да разглеждаме изменението на различните процеси в тяхната взаимна обвързаност със Световния океан. Изследваме също и това как човекът влияе върху морската среда.

Независимо от това, колкото и напреднала да е, науката може да остане неразбрана, ако не се опитва да сподели посланието си с тези, за които се прави, а именно хората. Защото нашата задача като учени е да обясняваме явленията в морската среда и да предлагаме решения за проблемите както на отделните хора и общностите, така и на управляващите, свързани с разумното използване на морските ресурси, намаляване на замърсяването, съхраняване на бреговете и в крайна сметка за здравето на морската екосистема и хората.” - споделят създателите на “Наука за морето” от Института по океанология към БАН, Варна.

“Наука за морето” е осъществен с подкрепата на Тотал Инженеринг.

Входът за прожекцията на “Наука за морето” на 15 юли във Варна е СВОБОДЕН!

Официален трейлър на “Наука за морето”:
https://vimeo.com/manage/videos/840841352

Присъединете се към официалното Фейсбук събитие - прожекция Варна: https://shorturl.at/eoHW6

Повече за Института по океанология към БАН, Варна:
http://io-bas.bg/old_index.html 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100054655740909

Продуцентска компания Beardfrost Production:
http://beardfrost.com/

________

 

“Наука за морето” 2023 (44’, цветен)

Режисура, камера и монтаж: Стоил Димитров и Борислав Камилов

Участват: Илияна Стоилова / Akasha surf school ; екип на Институт по океанология - БАН

Сценарий: Марина Желева
Звук: Алексей Цветанов
Асистент режисьор: Вихра Шопова
Камера асистент: Валентин Деневски
Цветови корекции: Анастас Шипков
Продукция на: Beardfrost Productions

 

Автор:
Мартина Панайотова
Публикация:
10.07.2023 г. 12:02
Етикети:
документален филм
Илияна Стоилова
ърф училище “Акаша”
“Наука за морето”
Институт по океанология към БАН - Варна
Образователна кинопродукция
Посетено:
752
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37291-nauka-za-moreto-noviyat-dokumentalen-film-za-cherno-more-tragva-na-lyatno-turne-po-chernomorieto