Сцена / екран / ефир

Балетът “Зле опазеното момиче” в програмата на Летния фестивал „Сцена под звездите“

С този спектакъл Държавна опера Русе отбелязва деня на рождението на дългогодишния балетмайстор Марияна Захариева (1951-2022)

◊ ПОКАНА

На 11 юли, вторник, от 20.30 часа на площада пред Русенската опера можете да се насладите на един от най-старите европейски балети, достигнали до наши дни - “Зле опазеното момиче" по музика на Петер Хертел!

В програмата на Летния фестивал „Сцена под звездите“ с този спектакъл Държавна опера - Русе отбелязва деня на рождението на дългогодишния балетмайстор Марияна Захариева (1951-2022).

Това бе нейната последна творба като хореограф и режисьор.

За първи път балетът е представен на 1 юли 1789 в Бордо, Франция. Автор на либретото и подбора на музиката, бликаща с жизнерадостни мотиви от европейските народни и популярни танци, както и първи автор на хореографията е Жан Добервал (1742-1806).

 С невероятно леко, закачливо и умилително със своята простота чувство за хумор балетният спектакъл на Русенската опера разказва за една любовна история, в която женската интуиция и изобретателност довеждат влюбените с техните изгарящи чувства до щастлив край!

Пъстрата поредица от комични и лирични танцови номера събужда емоции и трепети на искрено въодушевление и създава настроение, с чиято жизнерадостност и оптимизъм всички ние помним незабравимата Марияна Захариева!

 В Русе балетът „Зле опазеното момиче“ е изпълнен за първи път преди четири десетилетия и оттогава до днес балетните артисти на Русенската опера го изпълняват освен със завидно майсторство и неподражаем артистизъм, преди всичко – с любов.

“Моята роля на Лиза е на една обикновена девойка, която е влюбена в бедния селски момък Колен. Но намеренията на майка й са други - да я омъжи за богаташкия син Никез. Лиза и Колен преминават през многоженство комични ситуации, докато не поискват благословия от майката на Лиза - Марцелина. Балетът е изключително забавен и поучителен! Много приятен за танцуване!”

Това сподели Примабалерината Станислава Караджова-Пенчева в навечерието на спектакъла!

“Зле опазеното момиче”
Адаптация и режисура: Марияна Захариева

По елементи от хореографията на Жан Добервал и Александър Горски

Сценография: Иван Токаджиев
Костюми: Яна Дворецка

Действащи лица и изпълнители:

Лиза - Станислава Караджова – Пенчева
Колен - Масаки Такада
Марцелина - Михаил Дамянов
Никез - Деан Добрев
Мишо - Христо Ангелов
Нотариус - Лъчезар Младенов

Ива Петрова - ученичка в НУИ "проф. Веселин Стоянов" от класа на Деница Анчева

Ансамбъл от Балета на Държавна опера - Русе

 

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
08.07.2023 г. 13:43
Етикети:
Петер ХертелбалетДържавна опера Русе
фестивал „Сцена под звездите“
Марияна Захариева
“Зле опазеното момиче"
Посетено:
387
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37279-baletat-zle-opazenoto-momiche-v-programata-na-letniya-festival-stsena-pod-zvezdite