Сцена / екран / ефир

Романтика и изненади в новото "Лебедово езеро" във Варна

Балетмайсторът Сергей Бобров се връща към първия вариант на Чайковски

Романтика и изненади в новото "Лебедово езеро" във Варна
Нов прочит на "Лебедево езеро" във Варна

Най-поставяният балет в света – „Лебедово езеро“, ще се завърне към своето изначално либрето. Това ще се случи на премиера в Опера в Летния театър във Варна на 30 юни 2023 г. Хореографската редакция на балетмайстора Сергей Бобров обещава романтика и изненади.

„Връщам се към „Лебедово езеро“ такова, каквото го е замислил Чайковски“ – казва Сергей Бобров. Той е изучил в детайли първоначалната версия на романтичната история като либрето и музикална редакция и смята, че Мариус Петипа до голяма степен е „приземил“ и отнел от романтизма на сюжета. Бобров връща на Белия лебед облика на неземно създание, което знае, че любовта със земния младеж е невъзможна. Одетта този път не е девойка, а се чувства щастлива със своите пера сред лебедите. Балетмайсторът се стреми да възстанови музикалния ред на Чайковски и първоначалния замисъл в детайли. Той се намесва с логика, динамика и своя индивидуален хореографски подход. „Направил съм промени на някои места, но съм запазил хореографските шедьоври, създадени от Петипа, Лев Иванов и Александър Горски, които са много красиви и трябва да се съхранят във времето“, казва постановчикът.

„Когато Чайковски замисля този спектакъл, той вече е бил велик симфоник. По времето, когато пише „Лебедово езеро“, вече е завършил своята Шеста симфония. Тази цифра за него е била знакова. Той залага във всяка картина на балета па-де-сиз – танц за шестима. В първо действие – четири девойки, принц и приятеля му, във второ – два и четири лебеда, в трето – четири невести, принца и Одилия. И вие ще видите тази шестица във всяко действие“, казва Сергей Бобров.

Ролите на Одета и Одилия са поверени на различни балерини: лиричната Полин Фаже от Франция ще бъде Белия лебед, а Наталия Боброва – Черния. Партията на принц Зигфрид е поверена на елегантния и виртуозен италианец Витторио Сколе. Злодеят фон Ротбарт ще играе артистичният французин Пиер Гастон. Важна роля в тази грандиозна продукция има кордебалетът на Държавна опера-Варна. Екипът от млади надежди включва танцьори от девет националности, които през последните години буквално полетяха в израстването си като техника и актьорско присъствие. Този прогрес се дължи на упоритата и взискателна работа на репетиторите Наталия Матус и Бахиджан Смагулов – блестящи танцови артисти и педагози. 

Под палката на младия диригент Петър Тулешков публиката може да очаква един пищен спектакъл. Костюмите са разкошни – лебедите блестят в дантела и пера. Тоалетите принца, неговото обкръжение и знатните невести са ярки и стилни. Сценографията и костюмите са по идея на Сергей Бобров с майсторската подкрепа на Ася Стоименова – младата художничка, която блести с талант във всички постановки на опера, мюзикъл и балет във Варна.

Публиката в Париж вече аплодира предпремиерата на „Лебедово езеро“, продукция на ТМПЦ-Варна. Как ли ще се произнесат взискателните и добре познаващи балета зрители във Варна?

_____________

Снимка Росен Донев

Автор:
Искра Сотирова
Публикация:
29.06.2023 г. 20:14
Посетено:
339
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37237-romantika-i-iznenadi-v-novoto-lebedovo-ezero-vav-varna