Сцена / екран / ефир

Опера и балет на открито - лятото на Старозагорската опера

Летни музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна”, 30 юни – 4 август 2023

Опера и балет на открито - лятото на Старозагорската опера

◊  ОПЕРА И БАЛЕТ НА ОТКРИТО - ЛЯТО 2023

От 30 юни до 3 септември Държавна опера Стара Загора ще зарадва своите почитатели със спектакли на открито. Под звездите на Стара Загора на Античния форум „Августа Траяна” и „На брега на древния Севтополис” в Долината на тракийските царе ще бъдат представени оперни и балетни спектакли  с участието на звезди от световните сцени. Хилядолетна история – от античността до днес в съчетание с неповторимото очарование на красотата на природата и на уникалното музикално и танцово наследство са вдъхновяващата линия в лятната програма на Старозагорската опера.

Летни музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна”

30 юни – 4 август 2023

Сцена Античен форум „Августа Траяна”

Летните музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна”стартират на 30 юни и 1 юли с два спектакъла на рок операта „Есмералда-Парижката Света Богородица” по музиката на Рикардо Кочанте, оркестрация за рок група и симфоничен оркестър Людмил Горчев. Премиерата на хитовия спектакъл се състоя миналото лято на сцената на Античния форум с изключителен успех, след това бе представен в различни градове на България и в столицата и продължава да възхищава публиката и да бъде едно от най-очакваните събития в афиша на Старозагорската опера. Впечатляващата продукция с невероятната хореография на световно признатия балетмайстор Марио Пиаца и с изключителния  изпълнителски състав, който надскача постиженията и на световните образци, ще блесне в две поредни вечери. Зрителите ще аплодират своите любимци: Михаела Филева ще бъде в ролята на Есмералда, Марин Русинов – в ролята на Фроло, Николай Моцов ще бъде в ролята на Гренгоар на 30.06, а неговият ученик Стоян Буюклиев ще дебютира в тази роля на 1 юли, Борис Тасков ще бъде Квазимодо, Богомил Спиров – Феб, Александър Панайотов -Клопен, Гергана Николаева – Фльор де Лиз. Участват оркестър, хор, балет, Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур.Диригент Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев.

Звезди от световния оперен афиш гостуват на Античния форум „Августа Траяна”

На 6 юли от 21.00 часа ще се състои дългоочакваният спектакъл на една от най-обичаните и популярни опери на Джузепе Верди „Трубадур”. В ролята на Граф ди Луна гостува световният оперен ас сръбският баритон Желко Лучич. За втори път мега звездата, покорила с таланта си оперния Олимп, идва в Града на липите по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Незабравимо е неговото участие в ролята на барон Скарпия в спектакъла на операта „Тоска” през юли 2021 година на сцената на Античния форум в Стара Загора. Тогава Желко Лучич грабна сърцата на публиката, която имаше възможността да се срещне за първи път на живо с гласа и артистичния талант на оперната легенда. Операта „Трубадур” не е от репертоарните заглавия на Старозагорската опера и спектакълът се подготвя специално за сцената на Античния форум. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, диригет на хора Младен Станев. В главните роли зрителите ще видят Йоана Железчева – в ролята на Леонора, Даниела Дякова ще бъде Азучена, в ролята на Манрико гостува румънският тенор Даниел Магдал, а ролята на Ферандо ще изпълни Ивайло Джуров. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

На 27 юли сцената на Античния форум ще бъде завладяна от една от най-хубавите постановки на Старозагорската опера – съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри – операта „Атила” от Джузепе Верди. В ролята на Атила гостува световноизвестният полски бас Рафал Шивек, който успява да вмести в натоварената си програма и Стара Загора. Рафал Шивек идва от Арена ди Верона, където изпълнява главните басови роли в серия от спектакли на оперите „Набуко” и „Аида”. Свързан с България /Рафал Шивек е ученик на тенора Калуди Калудов/, където прави своите първи професионални стъпки в ролята на Ферандо от операта ”Трубадур” на сцената на Варненската опера, а след това дебютира в ролята на Тимур от операта „Турандот” на сцената на зала1 на Националния дворец на културата – редом до своя маестро Калуди Калудов, който е в ролята на Калаф. Точно 20 години по-късно, Рафал ще пее отново в България, след като е покорил с гласа си най-престижните оперни сцени от ранга на Миланската скала, Ковънт гардън в Лондон, Парижката опера, Болшой театър, Мариинския театър, Дойче опер-Берлин, Земперопер-Дрезден и др.

Румънският баритон Йонуц Паску ще се представи за първи път пред своите многобройни български почитатели в ролята на Ецио. Очарователният певец е познат на старозагорската публика от незабравимите си превъплъщения в ролите на Граф ди Луна /”Трубадур”/, Набуко с Мария Гулегина на стадион „Берое”, Ренато в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски”, а през април 2022 година участва в бутиков концерт „Гласовете на Румъния” от цикъла „Музика без граници” на сцената на Старозагорската опера. Артист със стремителна международна кариера, която го отвежда до редица авторитетни оперни сцени и фестивали във всички точки на света. Постоянен гост-солист на Израелската национална опера в Тел Авив, където изпълнява ролите на Жорж Жермон, на Енрико Аштън, Набуко, Ренато, Шарплес, Марсел и Шонар и др.

На 27 юли сопраното Таня Иванова ще изпълни ролята на Одабела. Участват още Александър Марулев – в ролята на Леоне, а Ивайло Йовчев ще бъде Улдино, хор, оркестър, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.

ПРЕМИЕРА

Старозагорската опера традиционно осъществява поне едно премиерно заглавие в своята лятна програма на открито. Тази година премиерата е за

Музикално-танцовия „Реквием” на Моцарт

Последното произведение на Моцарт: разтърсващата недовършена „лебедова песен” на композитора „Реквием” ще прозвучи тази година на сцената на Античния форум „Августа Траяна” в Стара Загора на 20 и 31 юли в нова сценична версия.

Режисьорът Огнян Драганов и хореографът Силвия Томова, заедно с художника Салваторе Русо поставиха сценично за първи път монументалната творба „Реквием” на Моцарт със състава на Русенската опера по идея на оперната прима Христина Ангелакова. Спектакълът бе представен един единствен път в програмата на фестивала „Моцартови празници” в Правец, на когото Христина Ангелакова тогава бе артистичен директор /2015/. Сега, осем години по-късно, те отново се връщат към тази идея, за да я възродят и поставят с оркестъра, хора, балета на Държавна опера-Стара Загора.

В сценичния вариант на „Реквием”-а на Моцарт основната тежест е върху хореографията и режисьорската трактовка на добре познатата гениална творба. Режисьорът Огнян Драганов добавя говорни текстове от „Ад” на Данте и развива идеята за вечната борба между Доброто и Злото, за редуването на контрастите в нашия живот, за „силата” на земната суета. Двама актьори – Йоана Буковска и Пламен Бейков ще се преобразят в символите на Ангела и Демона, за да напомнят на изгубения в своята обезумяла надпревара свят, че нищо не остава незабелязано.

„Реквием” на Моцарт ще бъде представен като музикално-танцов спектакъл без да се нарушава цялостната музикална структура на месата. Участват солистите Емилия Иванова, Даниела Дякова, Николай Моцов, Ивайло Джуров, актрисата Йоана Буковска, басът Пламен Бейков, Евгений Арабаджиев, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира именитият босненски диригент Емир Нуханович – носител на Наградата „Свобода” за приноса му към хуманизма и правата на човека в Босна и Херцеговина, Европа и света.  Диригент на хора Младен Станев.

Летните музикални вечери на Античния форум ще завършат на 4 август с концерта-спектакъл „От Париж до Бродуей”, в който ще прозвучат популярни арии, дуети от опери, оперети и мюзикъли. Диригент Виктор Крумов, режисьор Георги Динев, сценичен дизайн и костюми Гендони. Зрителите ще имат възможността да аплодират Тамара Калинкина, Лилия Илиева-Михайлова, Велин Михайлов и др., а специален гост ще бъде поп звездата Михаела Филева. Участват хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.

 ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ 

НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС

30 август - 3 септември 2023

Сцена язовир „Копринка”

За трета поредна година Държавна опера Стара Загора участва в традиционните Празници в долината на тракийските царе, организирани и провеждани от Община Казанлък, на специално построената внушителна сцена на язовир „Копринка”. Магично място, което привлича вниманието на туристи и меломани, които избират да прекарат три вълнуващи оперни и балетни вечери под звездите. „На брега на древния Севтополис” зрителите ще се насладят на вълнуващо  музикално и танцово пътешествие през вековете.

Старозагорската опера ще открие фестивалните вечери, обединени под заглавието „На брега на древния Севтополис”, на 30 август от 20.00 часа със спектакъла на операта „Атила” от Джузепе Верди. Блестящ солистичен състав ще предложи на ценителите  Старозагорската опера: басът Юлиан Константинов ще се представи в една от своите знакови роли на хунския вожд Атила. Сръбското сопрано Драгана Радакович гостува в ролята на Одабела, утвърденият баритон Александър Крунев ще бъде в ролята на Ецио. Участват още солистите Александър Марулев (Леоне) и Ивайло Йовчев – в ролята на Улдино, оркестър, хор, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет, Прабългарска школа за  оцеляване „Бага Тур“. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, хормайстор Младен Станев.

На 1 септември от 20.00 часа Балетът на Старозагорската опера ще представи танцовия спектакъл по хореографията на Марио Пиаца „Гето”. В атрактивното представление, което вече 5-и творчески сезон не слиза от афиша на Старозагорската опера, главните роли ще бъдат изпълнени от примабалерината Анелия Димитров /в ролята на Сара/, Фиорди Лоха /Давид/, Кармен Демирташ ще бъде Душата, а Калин Любенов – в ролята на Равина. Хореографията носи рисунъка на традиционния еврейски танц и интерпретира живота и духовността на гетото. Музиката е интересно съчетание, в което звучат нови аранжименти на познатите клезмер-мотиви. Основен мотив в клезмер-а има песента „Надежда“, която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от сопраното Деси Стефанова, соло цигулка Константин Косев. Музикалният избор ясно очертава контрастите между затворения духовен свят на гетото и неговата външна изява. Традиционните клезмер-мелодии се преплитат с ъндърграунда на Горан Брегович, ромския интернационал „Джелем“ и унгарски цигулки.

Финалът на 3 септември „На брега на древния Севтополис” е отреден за спектакъла на мюзикъла „Есмералда - Парижката Света Богородица” по музиката на Рикардо Кочанте с участието на Михаела Филева в ролята на Есмералда. Трогателната история на Гърбушкото от Нотр дам ще бъде пресъздадена от солистите Марин Русинов (Фроло), Николай Моцов (Гренгоар), Борис Тасков (Квазимодо), Димитър Райчев (Феб), Денис Бояджиев (Клопен), Гергана Николаева /Фльор де Лиз/, оркестъра, хора, децата на Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, хореография Марио Пиаца, режисьор Виолета Горчева, сценография и костюми Денис Иванов.

________

 

Билети онлайн и на касата Държавна опера Стара Загора.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
23.06.2023 г. 17:08
Етикети:
Античен форум „Августа Траяна”Йонуц ПаскуЖелко ЛучичЛетни музикални вечериДържавна опера Стара Загора
„Реквием” на Моцарт
Рафал Шивек
На брега на древния Севтополис
лятото на Старозагорската опера
Опера и балет на открито
Посетено:
562
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37220-opera-i-balet-na-otkrito-lyatoto-na-starozagorskata-opera