Сцена / екран / ефир

"След Дъжда" - световна премиера на Компания Woundeground, Испания

2 юни 2023 г., 19:30 часа, Сцена Дерида

"След Дъжда" - световна премиера на Компания Woundeground, Испания

◊ ПОКАНА

"След Дъжда" - световна премиера на Компания Woundeground, Испания

Каним ви на световната премиера на танцовото представление "След дъжда" (After the rain), създадено в рамките на резиденцията на Розер Тутусаус (Испания) и Том Уекслер (Израел) от компания Wounderground, Испания на Сцена Дерида.

Режисура, хореография и интерпретация: Розер Тутусаус и Том Уекслер, компания Wounderground, Испания / Израел

Оригинална музика и звуков дизайн: Мигел Марин Павон
Музикални изследвания: Адриен Грелет Дидакте
Дизайн на осветлението: Филип Хорн
Дизайн на пространството: Розер Тутусаус
Кo-продукция: Wonderground, Dansa Metropolitana и Derida Dance Center

Природният свят и вътрешният свят на човека са противоположни, но любопитно се отразяват един друг. СЛЕД ДЪЖДА е кинетична поема за трансформацията, неочаквания път, циклите на времето и значението на всичко това в живота ни. Реещи се тела и преходни пейзажи се сплитат заедно, събуждат първични спомени и екологията на ума.

Какво остава след като времето изтече?
Какво остава в последните мигове от живота ни?

Събирането, запазването и отказването от спомени е универсална функция на човешкия живот. Този цикъл влияе върху усещането ни за време и пространство, истина и смисъл. Когато спомените се превърнат в бъдещи проекции, те раждат мечти, амбиции и желания.

Защо пазим едни спомени и пренебрегваме други? Можем да започнем да отговаряме на този въпрос, наблюдавайки „човешката ни природа". И най-очевидната среща с него е, когато се сблъскате с голяма и необратима промяна.

В миналото природата е била феноменологично отражение на нашия вътрешен живот и е служела за репрезентация на необясними промени и процеси. В днешно време ние определяме или разбираме нашата настояща ера като „Антропоцен", период, в който човешката дейност оказва критично въздействие върху климата на планетата и екосистемите. Парадоксално, колкото повече се налагаме над планетата, толкова по-малко разпознаваме себе си в естествената среда. Ние се стремим да изградим отново моста между природата и себе си, за да съберем първичните спомени и да ги използваме, за да разберем дихотомията между човека и заобикалящата го среда. Чрез разказване на истории, танци и въображаеми пейзажи, СЛЕД ДЪЖДА е скок на вярата, която изважда наяве една почти забравена, но позната същност.

Розер Тутусаус прекарва детството си в състезания по художествена гимнастика, учи танцово изкуство в Испания, и завършва бакалавърска степен по танци в „Artez Dans Academie" в Арнхем, Холандия. Танцува за редица известни хореографи като Анук ван Дайк, Джулио д'Ана, Ануке де Гроот и Ерик Кайел, Мария Ровира, Роберто Оливан, Пере Фаура, Мария Кампос. Сътрудничи си и с циркови артисти, като печели награда за най-добро улично произведение на годината на каталунските критици. Два пъти е финалист за най-добра танцьорка на годината на Испания. През 2018 г. съосновава компанията „WONDERGROUND" заедно със своя партньор Том Уекслер.

 Том Уекслер е роден в Израел, практикува бойни изкуства и различни форми на акробатика, завършва школа по капоейра, а в последствие и танцово изкуство в Хайфа. Бил е танцьор и акробат в „Израелската опера". Печели награда за най-добро изпълнение на фестивала „Tanec Praha" и прави голямо турне в Европа. През 2021 г. е номиниран за финалист за най-добър мъж танцьор на годината в Испания в престижните награди „MAX Awards". Основател е на Movement Archery (www.movementarchery.com) - уникален подход към движението, философия и танц, с което получава световно признание и е смятан за един от пионерите на съвременната „култура на движението". От 2014 г. насам преподава този подход в редица танцови училища, университети, циркови училища, професионални компании и зали за бойни изкуства по цял свят.

 

Тема на тяхната резиденция в София е "ODA" - Възстановяване на връзката с природата и екологията на ума. ODA повишава осведомеността за възникващата климатична криза и екологичният отпечатък, който оставяме, но не чрез дистопични предупреждения, но чрез едно утопично предложение. Връщане към една вътрешна екология на ума, която е първичната човешка връзка с природата. Това взаимодействие между човека и заобикалящата го среда с всички нейни елементи беше изгубено с напредъка на цивилизацията. Чудим се дали „завръщането у дома" към съпричастността към природата би пресъздало необходимата взаимозависима връзка, която ще подпомогне изцелението за нашите лични, социални и духовни болести. ODA иска да хвърли светлина върху надеждата за бъдещето, в което ще се върнем към това, което по същество ни прави хора, докато сме изправени пред глобалните предизвикателства, които ще ни сполетят през следващите десетилетия.

 

Можете да гледате танцовия пърформанс СЛЕД ДЪЖДА на 2 юни 2023 г. на Сцена Дерида от 19.30 ч.

Билети - https://epaygo.bg/1121778060. Събитие във Фейсбук -  https://fb.me/e/Eest4FVn

*

Проектът се реализира в рамките на Резидентската програма на Derida Dance Center, с финансовата подкрепа на Столична община - Календар на културните събития и Национален фонд „Култура" - Програма „Едногодишен грант 2022", Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации и Испански Културен Институт Сервантес - България.

Автор:
Derida Dance Center
Публикация:
01.06.2023 г. 17:23
Етикети:
танцов спектакълDerida Dance CenterИспаниясветовна премиера
Том Уекслер
Розер Тутусаус
Компания Woundeground
"След Дъжда"
Посетено:
384
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37062-sled-dazhda-svetovna-premiera-na-kompaniya-woundeground-ispaniya