Сцена / екран / ефир

Остават две възможности за среща с работата на “Emergency Theater” до края на театралния сезон

На 3 юни от 19:30 ч. в зала 2 на РЦСИ „Топлоцентрала“ за последен път през този театрален сезон ще се играе спектакълът „Сцени на разсъмване“

"СЦЕНИ НА РАЗСЪМВАНЕ". Авторите му го определят като „представление-обръщение към духа на времето“ и поставят в центъра му темата за неразбирането, което съществува дори между най-близки хора. Този интерес е съвсем естествен в цялостната философия на артистичния колектив “Emergency Theater”, чието име произлиза от “Emergency Room” (Спешно отделение), което в медицината е място за животоспасяващи интервенции.

Именно споделеното остро усещане за спешна нужда от намеса, която да облекчава симптомите в наболелите зони на съвремието ни, обединява 8 професионалисти с много различен опит като Юлиана Сайска (актриса, режисьор и психодрама терапевт), Цвета Софрониева (писател, драматург и физик), Елена Димитрова (актриса и режисьор), Яна Мороз (антрополог и артист), Елица Алексиева (композитор и музикант), Велислав Павлов (актьор), Ралица Тонева (сценограф) и Теодор Котов (психодрама терапевт и артист) в колективното им сценично търсене като екип. 

„Една от основните характеристики е, че градим драматургичното съдържание на творбите си в досег с драматургията на вътрешната сцена на човек. Представленията се превръщат в преживяване.“ Тази съвсем кратка заявка е част от творческата мотивация, която провокира неформалното сформиране на “Emergency Theater” през 2017 г. и учредяването му като юридическо лице през 2021 г.

„Имаме нужда да проумеем кое е по-важното от страха. Заедно да демитологизираме историята и илюзиите за бъдещето. Ние заставаме срещу любовта по каталог, дефинирането на човека и неговата чувствителност по някакви рекламни или политически критерии. Обичта сама по себе си е интимно чувство. Истинността ѝ е в индивидуалността и уникалността. Творим за всички, но не за всекиго. Срещаме публиката си на равни начала.“ – споделя писателката и физик Цвета Софрониева, чиито писма, поезия и пиеса са драматургичната основа на „Сцени на разсъмване“. Но като колективна творба, тази основа е в постоянен диалог с личните наративи на изпълнителите на сцената, както и с цялата театрална традиция, вглеждаща се в интимния свят на персонажите в различни епохи и от разнообразни ракурси.

Всъщност „Сцени на разсъмване“ е първата част от трилогия, а следващите две представления, които тя включва ще започнат да се играят активно от есента. През юни те ще имат своите първи камерни показвания.

Заглавието на втората глава на тази театрална трилогия ще бъде „Празна е стаята на удоволствието“. Представлението е родено в и от съществуващия хаос от факти, информация, речи, команди, закони, разпоредби, икономическа криза, война и предизвестена екологична катастрофа – ситуация, в която загубваме способността си за селекция и избор и в която личното е пометено от световното. Освен всичко друго, то е и опит за коментар на връзката и ролята на театъра в тази крайно бурна и динамична ситуация.

Във финалната трета част, наречена „Цената на човека“, артистичният колектив изследва териториите и политизирането на човешкото битие, човешката ситуация в диалог със световната ситуация. Работата на артистите ще е фокусирана върху сценично актуално разбиране, което коментира реалността, в която живеем като акт на преосмисляне, създаване и творене на живот.

Камерното представяне на „Цената на човека“ на 16 юни ще бъде подготовка за предстоящото театрално пътуване, което “Emergency Theater” ще създадат през новия театрален сезон.

--

Проектът, част от който е и трилогията, се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022”.

„Цената на човека“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Творчески инициативи 2021“.

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
01.06.2023 г. 12:09
Посетено:
388
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37054-ostavat-dve-vazmozhnosti-za-sreshta-s-rabotata-na-emergency-theater-do-kraya-na-teatralniya-sezon