Сцена / екран / ефир

Премиера на документалния филм "16 република. Предателството на БКП"

31 май 2023 г., 18.00 часа, Кино „Одеон“ - София

Премиера на документалния филм "16 република. Предателството на БКП"

◊ ПОКАНА

Премиера на "16 република. Предателството на БКП" - исторически разказ за опита за сближаване на НРБ със СССР

Заповядайте на премиерата на новия документален филм „16 република. Предателството на БКП“. Лентата разказва за две от трите национални предателства, извършени от Българската комунистическа партия, по време на нейното управление, а именно тайните опити (през 1963 г. и 1973) на тоталитарния режим начело с Тодор Живков да слеят България със СССР, познати след 1989 г. като опитите да бъде превърната Родината ни в 16-та съветска република (третото национално предателство на компартията е насилственото помакедончаване на Пиринския край през 1947 г.).

В документалния филм са използвани оригиналните документи за двете национални предателства на компартията и Тодор Живков, съхранени в Държавна агенция „Архиви”. В лентата участват известните български историци проф. Даниел Вачков (директор на Института за исторически изследвания при БАН), доц. Михаил Груев (директор на Държавна агенция „Архиви“), доц. Лъчезар Стоянов (НБУ), доц. Живко Лефтеров (НБУ), Христо Христов - разследващ журналист, desebg.com; Станка Желева - дъщеря на президента (1990-1997)Желю Желев; проф. Евелина Келбечева,(АУБ).

„Историята е пълна с предателства. Но за да зачеркнеш родината си с такова раболепие към московските си господари, както два пъти го правят е национално предателство без аналог. Както е казано „Народ, който не познава историята си е обречен да я повтаря“ - урок, който трябва да се учи и да не се забравя. Гледайки новото брутално варварство на Кремъл към една от бившите съветски републики - дали ние научихме своя урок?“

Режисьор на филма е Димитър Коцев - Шошо, а сценаристи са Христо Христов и проф. Евелина Келбечева. Изпълнителен продуцент е проф. Людмил Христов (НБУ), а филмът е реализиран с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ. 

Новата документална лента ще бъде представена на 31 май 2023 г., сряда, в столичното кино „Одеон“ от 18.00 часа. Входът е свободен.

Очакваме ви!

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
25.05.2023 г. 13:27
Етикети:
Посетено:
2159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36995-premiera-na-dokumentalniya-film-16-republika-predatelstvoto-na-bkp