Сцена / екран / ефир

Прожекция на филма "Отскубнати до корен"

Драматичният сюжет на тази фамилна история съживява факти от биографията на проф. Димитър Атанасов

Прожекция на филма "Отскубнати до корен"

◊ ПОКАНА

Заповядайте на прожекцията на документалния филм „Отскубнати до корен” посветен на паметта на проф. Димитър Атанасов, един настоящ българин от графата “бивши хора”. Събитието ще се проведе на 22 май от 18.00 часа в столичното кино „Одеон”.

Драматичният сюжет на тази фамилна история съживява факти от биографията на един забележителен учен, юрист и държавник с огромен принос към България, за съжаление почти напълно забравен от сънародниците си.

В съдбата на проф. Димитър Атанасов и неговата мултинационална фамилия, посветила се на съграждането на следвоенна България, се оглеждат съдбите и на стотици представители на българския елит и техните семейства. И на невежеството, помело след 9 септември 1944 една класа с европейско образование, познание и опит, вместо да се възползва от нейните достижения. За жалост тяхното име и дело е повторно изгубено след 10-ти ноември 89-та – в мъглата на забравата, наложена или от наследството на комунизма и от инертността на обществото.

Тази тегнеща забрава над миналото е част от невъзможността ни днес да си върнем една България на издигнатите и успешни личности, да наложим идеалите им за почтеност и трудолюбие срещу мрака на подлостта, завистта и триумфиращата посредственост.

Сценарий: Антоанета Бачурова
Режисьор:  Антоанета Бачурова, Владимир Люцканов
Камера: Кирил Проданов
Музика: Милен Кукошаров
Монтаж: Елена Нешева
Продукция на Вип Медиа Филм’2023

Трейлър на филма можете да видите на адрес: https://www.youtube.com/watch

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.05.2023 г. 13:47
Етикети:
Владимир ЛюцкановАнтоанета Бачуровапаметдокументален филм
проф. Димитър Атанасов
„Отскубнати до корен”
Посетено:
611
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36950-prozhektsiya-na-filma-otskubnati-do-koren