Сцена / екран / ефир

Премиера на „Седемте живота на Леа" - театрално-музикалнен спектакъл, посветен на Леа Иванова

18 май 2023 г., 19.30 часа, Нов театър НДК!

Премиера на „Седемте живота на Леа" - театрално-музикалнен спектакъл, посветен на Леа Иванова

◊ ПОКАНА

„Нов театър“ НДК Ви кани на премиерното представление на театрално-музикалния спектакъл посветен на Леа Иванова - „Седемте живота на Леа" на 18.05.2023 г. от 19.30 часа!

Автор: Роси Русева

Режисьор: Бойко Илиев

Участват : Роси Русева, Ани Михайлова, Жоро Стоев

Музикални картини и аранжименти: Жоро Стоев

Билети: Билетен център НДК 02/9166300 и 02/9166400 или на касата на театъра преди представлението от 18.30 часа / 0886501703 и онлайн: Билетен център НДК

https://www.facebook.com/events/
http://newtheatre.bg/

_____________________

 

ЛЕА ИВАНОВА

За нея и до днес се носят легенди и й приписват грехове, заради които едно време пращаха в лагери и затвори.

Когато след промените през 1989-та бяха разсекретени част от досиетата, съпругът й Еди Казасян разбира, че Държавна сигурност е следяла буквално всяка нейна крачка – не са пропуснати даже и двата й аборта. Обвиняват я, че е проститутка, лесбийка, че има връзка с американския посланик в София, че пее на английски, че съжителства без брак. Отказват не само концерти и турнета, но и обикновено участия, договори, записи. Гонят я дори от ресторантите, цирковете и градските панаири и селските събори, където отива да пее заедно с оркестър „Оптимистите“.

Така до 1957 г., когато й разрешават да замине на първото си задгранично турне в Румъния заедно с Еди – турне, което й отваря вратите за чужбина.

Затова до края на живота си тя нарича северната ни съседка „моето Елдорадо“. След Румъния Леа гостува в Полша, но когато се връща оттам, разбира, че отново е изпаднала в немилост.

Междувременно обаче получава покана за серия концерти в Прага срещу много висок хонорар и двамата с Еди не могат да си намерят място от радост.

Заминават в Чехия, настаняват се в хотела, но в деня преди първите репетиции собствениците на вариетето, в което Леа, Еди и оркестърът им трябва да свирят, получават писмо от София. Нареждат на чехите да не допускат българите до сцената си. Представяте Леа Иванова и Еди Казасян

За какво преследват Леа, какво е сгрешила, та чак и в концлагер я изпращат през 1948-а?

Причината е покана за турне в Америка, която формация „Джаз Овчаров“ получава.

По това време започват политическите репресии за изпълнение на „упадъчна музика“ и Леа, която е солистка на групата, моментално е взета на мушката.

Космополитка и вражески настроен елемент с упадъчен репертоар.

За беля точно тогава на младежка вечеринка тя изпява една песен на английски. Към шест часа сутринта в апартамента й на ул. „Стефан Караджа“ се звъни настойчиво.

Някаква „другарка“ търси Леа Иванова. Показва си документа на служителка в МВР и й заповядва да тръгне с нея, като си вземе повече и по-топли дрехи. „Къде я водите?“, питат близките й. „Където трябва!“, отговаря милиционерката.

Така Леа се озовава в лагера. Една нейна съкаторжничка, Пенка Ненова, разказва:

Още като пристигнах, заварих Леа Иванова. Най-хубавата беше тя, ама беше болна. Имаше гръдна жаба и я бяха вредили на по-лека работа. Чукаше чакъл. И тя като мене беше левичарка. Още ми е пред очите – с чука. Тези нежни ръчички как трепят камъка, да знаеш! А ние „яките“ и здравите, вадехме камъни от кариерата. с по един камък на рамо от кариерата до строежа на вилата на Газдов се трепехме.

Майор Николай Газдов от ДС е един от най-страшните палачи от лагерите в Ловеч, Белене и Ножарово.

Из „Големите любови на българските артисти, музиканти и художници“, Венелин Митев

Още за Леа Иванова от книгата на Венелин Митев: https://chetilishte.com

Автор:
Нов театър НДК
Публикация:
15.05.2023 г. 17:35
Етикети:
Бойко ИлиевпремиераНов театър НДК
Жоро Стоев
Ани Михайлова
Роси Русева
„Седемте живота на Леа"
Леа Иванова
театрално-музикален спектакъл
Посетено:
389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36921-premiera-na-sedemte-zhivota-na-lea-teatralno-muzikalnen-spektakal-posveten-na-lea-ivanova