Сцена / екран / ефир

Държавна опера Русе представя "Лястовичката" на Джакомо Пучини

24 април 2023 г., 19 часа, Доходно здание - Русе

Държавна опера Русе представя "Лястовичката" на Джакомо Пучини!

Пролетният студ тази година изплаши лястовичките и те все още не са пристигнали от топлите страни, но една тяхна посестрима ще бъде в Русе съвсем навреме!

На 24 април, понеделник, от 19 часа в Доходното здание, очаквайте едно романтично завръщане на операта “Лястовичката” от Джакомо Пучини!

Вечните теми за любовта и за драматичния житейски избор между идеалите и неизбежността на реалната действителност, ще хвърлят в океана от емоции и героите в операта, и публиката, покорена от силата на музикалните внушения!

Над всичко обаче, се извисяват любовта и красотата!

“Щастлив съм, че на 24 април в Доходното здание, ще имам удоволствието да се превъплътя в образа на Руджеро от операта, “Лястовичката” на Джакомо Пучини!

Не толкова популярна, колкото другите му опери, тя успешно ни пренася във време на големи социални, културни и икономически промени!

"Лястовичката" е написана в началото на ХХ век, когато светът преживява модернизация и индустриализация със силни промени в обществените структури и нагласи. След стриктния морал и семейни ценности на Викторианската епоха, отново идва време за декадентността, разрухата и раздробяването на обществото.

В "Лястовичката" героите са разделени между старите традиции и новите възможности, като често се борят с вътрешни конфликти и несигурност…1920-те са третото десетилетие на ХХ век, наречено в САЩ  „Бурните двадесети (години)“, а във Франция “Лудите двадесети”!

Съвсем скоро Скот Фицджералд  ще напише своя роман “Великият Гетсби”, велико недооценен във времето си, но и пророчески.

Подобно на Великия Джей, и моят герой Руджеро е в плен на собствената си илюзия по отношение на любовта, напълно различна от суровата реалност. Провинциален по душа в разбиранията си, той търси пасторала и чара на селските девойки в куртизанките на Париж. Каква велика заблуда?!

Впускане в безумни партита и изживяване на своите желания, но същевременно сблъсък със загубата на истинските си идеали!

Малко или дори повече класова борба, буржоазия срещу простолюдие, социални неравенства, и не на последно място сложните и често разочароващи аспекти на любовта. Любовта, до която всеки идва със своето минало!

Джей Гетсби на Фицджералд с изфабрикуванато си минало , Магда на Пучини с внушението си за чисто минало, а то се разпръсква като морска пяна на плажа, на който моят герой Руджеро в стила на Гетсби, и в плен на собствената си илюзия по отношение на нея, й прави предложение за брак, и дори вижда нероденото им дете в мечтите си!

“И ето ни като лодки с весла ние гребем срещу течението към нашето бъдеще , докато то ни влачи назад и непрестанно ни преражда в миналото ни”- точно както във “Великият Гетсби” !” - това сподели тенорът Петър Костов малко преди да дебютира в ролята на Руджеро от операта “Лястовичката” на Пучини!

Новата продукция на творческия екип на русенския оперен театър, чиято премиера бе миналата есен,  отново ще бъде представена в пълната си цялост!

 “Лястовичката”
Опера от Джакомо Пучини

Действащи лица и изпълнители:

Магда де Сиври – Нели Петкова
Лизет – Теодора Чукурска
Руджеро – Петър Костов

Пруние – Александър Баранов
Рамбалдо – Стоян Стоянджов
Перишо – Теодор Петков
Гобин – Догуш Атеш
Кребийон – Стилиян Цветков
Ивет – Петя Цонева
Бианка – Любомира Серафимова
Сузи – Андреана Николова
Иконом – Димитър Кюркчиев
Глас – Гергана Гарвалова

Хор и оркестър на Държавна опера - Русе

Диригент –  Вилиана Вълчева
Хормайстор – Стелияна Димитрова-Хернани
Режисьор – Татяна Соколова
Сценография – Габриела Кърджилова
Художник костюми – Яна Дворецка

______

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
21.04.2023 г. 18:01
Посетено:
407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36784-darzhavna-opera-ruse-predstavya-lyastovichkata-na-dzhakomo-puchini