Сцена / екран / ефир

Празнична гала за Световния ден на балета във Варна

Програма с премиерни изпълнения и усмивка

Празнична гала за Световния ден на балета във Варна: 2
Хореографът и режисьор Сергей Бобров
Празнична гала за Световния ден на балета във Варна: 3
Момент от репетиция за Балетната гала

СЪБИТИЕТО

На 29 април 2023, 19.00 ч., Основна сцена, балетната трупа на Държавна опера Варна ще изнесе празнична гала, посветена на Световния ден на балета 29 април. Хореографията и режисурата са дело на изтъкнатия балетен артист Сергей Бобров. В програмата той е заложил, освен чувство за хумор, и редица изненади с премиерни изпълнения и фрагменти от “Лебедово езеро”, “Катарина, или дъщерята на разбойника“, “Кармен”, “Антигона” и др.

Солисти: Анастасия Лебедик, Аниезе Ди Дио Маза, Андреа Никол Конфорти, Клер Мари Гилард Лестан, Мара Салваджо, Наталия Боброва, Ная Барсена, Полин Фаже, Витирио Сколе, Джовани Помпей, Ксавиер Лара Хил, Марко Ди Салво, Матиа Бакон, Павел Кирчев, Пиер Гастон, Федерико Фарина.

В празничния балетен концерт специалното участие имат Мария Павлова – сопран, Валерий Георгиев – тенор, Божидар Бенев – цигулка, Стефан Бояджиев – пиано и Гергана Арнаудова – актриса от Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

 

СЕРГЕЙ БОБРОВ – ХОРЕОГРАФ И РЕЖИСЬОР

Смятам, че на такъв голям празник, като Световния ден на балета, публиката трябва да види нещо по-различно от това, което вече познава. С тази мисъл подготвяме празнична Балетна гала, пълна с изненади за почитателите на нашето изкуство. Идеята, която обединява отделните части на концерта, е преливането на границите между различни изкуства. В един от оригиналните проекти балетните номера ще бъдат обвързани тематично с изяви на оперните певци Мария Павлова – сопран и Валерий Георгиев - тенор, цигуларя Божидар Бенев, пианиста Стефан Бояджиев и специалното участие на актрисата от Варненския драматичен театър Гергана Арнаудова.

Малцина знаят, че първоначално „Лебедово езеро“ не е бил балет, а опера. Става дума за операта „Ундина“ (1869), от която е останал само един дует на Ундина и Вилфрид. След като написал прекрасната музика на балета „Лебедово езеро“, Чайковски буквално захвърлил оперната партитура на „Ундина“ в печката. От „Ундина“ не останало нищо, освен въпросният дует, който някой от артистите случайно бил запазил. Точно този дует ще бъде изпълнен за пръв път в нашия гала концерт за Световния ден на балета.

Радвам се, че успях да привлека за участие характерната актриса от Варненския драматичен театър Гергана Арнаудова, която ще се преобрази в няколко персонажа и в известен смисъл „ще издевателства“ над публиката, подлагайки на изпитание чувството й за хумор.

Друга изненада ще поднесе един от нашите водещи солисти, който ще изпълни партията на Черния лебед, разбира се с пачката и палците на Черния лебед. Следващата изненада ще бъде забавно танго, в изпълнение на двама мъже. Ще поднесем откъси от забравения за повече от 2 века романтичен балет “Катарина, или Дъщерята на разбойника“ от Жул Перо и Цезар Пуни, който аз успях да възродя в постановка, номинирана в 10 категории за най-голямата руска награда „Златна маска“. Фрагмент от балета ще покажем сега за пръв път в България.

Специално за Балетната гала във Варна, посветена на Световния ден на балета, създадох премиерна хореография за кордебалет по увертюрата на операта „Руслан и Людмила“ от Глинка. За пръв път ще представим и откъс и от предстоящата премиера на балета „Ромео и Жулиета“ по моя хореография.

Също за пръв път зрителите ще видят оригинален балетен номер, в съпровод изцяло на перкусии. Най-напред Гергана Арнаудова ще демонстрира крайно отрицателно отношение към пианото, що за инструмент въобще е това (усмихва се), при положение, че първият автентичен инструмент е барабанът. Не може да има никакво сравнение между пианото и барабана, под чийто ударен звук е танцувал и изпадал в транс още първобитният човек, нали така (усмихва се). Нашият мащабен перкусионен номер ще завихри в своя ритъм всички балетни артисти.

Смея да твърдя, че в момента Варненската опера разполага с много силен кордебалет, с който изключително успешно работят балетните педагози Наталия Матус и Бахиджян Смагулов, който е лауреат на Международния балетен конкурс във Варна през 1988 г. Артистите репетират с огромно желание, вдъхновение и невероятна всеотдайност, което ми напомня моето време в  Болшой театър. Всички артисти дават всичко от себе си, влагат емоцията и ума си в танца. Правят го честно и от цялата си душа. На всички тях пожелавам за нашия празник, Световния ден на балета, да бъдат здрави и щастливи, защото когато човек е щастлив, може всичко да постигне.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
28.04.2023 г. 17:43
Посетено:
632
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36775-praznichna-gala-za-svetovniya-den-na-baleta-vav-varna