Сцена / екран / ефир

Балет „Арабеск“ посвещава на Международния ден на танца най-великата любовна история на всички времена

„Ромео и Жулиета“ на 21 април от 19:00 часа на сцената на Музикалния театър

Балет „Арабеск“ посвещава на Международния ден на танца най-великата любовна история на всички времена

„Ромео и Жулиета“

Музика Сергей Прокофиев
Хореография – Боряна Сечанова
Сценография – Иван Токаджиев
Костюми – Николина Костова-Богданова

21 април 2023, 19.00 ч., Национален музикален театър „Стефан Македонски“

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, се превръща в символ на първата голяма и неосъществима любов. Енигмата „Ромео и Жулиета” оживява със същата сила и в балетната музика на Сергей Прокофиев. 

Спектакълът на  Балет „Арабеск „Ромео и Жулиета“ е един модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип, начело с хореографа Боряна Сечанова, разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието.

Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло, и цената на неуместните съвети. Как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки? Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение днес?  Mожем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите и родовите белези на модерната епоха? Къде в днешно време остава любовта? Дали това е временна психоза, носеща опустошение на себе си и на другите, логично продължение на несъзнаваната предпоставка „моята душа е в ръцете на другия“ или велика наивност?

*Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община” и с подкрепата на Министерство на културата.

_________

Билети на касата на Музикален театър 029431979 или online: https://epaygo.bg/8141355142

 

Автор:
Мая Михайлова
Публикация:
15.04.2023 г. 16:24
Посетено:
478
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36744-balet-arabesk-posveshtava-na-mezhdunarodniya-den-na-tantsa-nay-velikata-lyubovna-istoriya-na-vsichki-vremena