Сцена / екран / ефир

2 награди "Златен Кукерикон" за ДТ "Гео Милев"

Старозагорският театър гостува в столицата през април с „М.М.Е., кой пръв започна“ и „Иконите спят“

2 награди "Златен Кукерикон" за ДТ "Гео Милев"

Едно от най-номинираните представления на наградите "Златен Кукерикон" беше "Сън в лятна нощ“ по Шекспир на Драматичен театър Стара Загора.

Постановката бе отличена с две награди. За режисурата на Елена Панайотова и в категория "Млада надежда" в лицето на Илина Илиева, която е в ролята на Пък.

ДТ „Гео Милев“ е един от пътуващите из цялата страна театри. През април предстоят две гостувания на софийска сцена с премиерни заглавия от този сезон.

„М.М.Е., кой пръв започна“ на известния македонски драматург Деян Дуковски гостува на 21 април в Театър НАТФИЗ. Ексцентричната интерпретация на режисьора Николай Йорданов е разделена на 7 сцени, в които участват Ванина Йорданова, Велина Георгиева, София Джустрова, Сезер Сами, Красимир Ненков, Георги Ножделов. 

Героите, които зрителите ще видят, са призраци изплували от руините, за да направят равносметка на провалите си. Tърсят в какво са сбъркали, как да поправят грешката си и да направят рестарт. Провалът е неизбежен, а рестартът - невъзможен . В земята на мъртъвците нов живот не може да се създаде. „Мамка му да е*а, кой пръв започна или с голяма бързина на стоене“ не предлага отговор, а цели да обърне погледа на зрителя към пукнатините в битието и щетите във взаимоотношенията.

„Иконите спят“ е авторски спектакъл на Елица Йовчева, който тя подготвя 3 години. Гостува на сцената на Малък градски театър „Зад канала“ на 25 април.

„Гео Милев е за мен огромно вдъхновение, от гледна точка на това, че е притежавал една неизчерпаема творческа енергия. И тезите, и темите, които е повдигал и разисквал, които са го държали буден  по цели нощи, считам за актуални и необходими в съвременността. Той е иноватор, реформатор на българската литература, на българския театър на българското изкуство като цяло. И на мен лично като творец много ми липсват такива личности във времето, в което живеем.“ – споделя Елица за БНР.

 

Автор:
Деница Димитрова
Публикация:
14.04.2023 г. 14:22
Етикети:
Елица ЙовчеваТеатър НАТФИЗ
Николай Йорданов
Малък градски театър зад канала
„Иконите спят“
„М.М.Е. кой пръв започна“
"Златен Кукерикон"
ДТ "Гео Милев" - Стара Загора
Посетено:
289
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36742-2-nagradi-zlaten-kukerikon-za-dt-geo-milev