Сцена / екран / ефир

Премиера на документалния филм „Ваклуш" във Варна

8 април 2023, 19:00 ч., Фестивален и конгресен център

Премиера на документалния филм „Ваклуш" във Варна
Премиерата на филма „Ваклуш" ще бъде на 8 април от 19:00 ч. във Фестивален и конгресен център.
 
Документалният филм „Ваклуш" е сниман в периода 1994-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100-годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.
 
Във филма своите спомени за Ваклуш споделят и Петър Стоянов, д-р Илко Семерджиев, проф. д-р Мария Славова, Огнян Минчев, проф. д-р Иван Желев, доц. д-р Иван Бъчваров, доц. д-р Кирил Коликов, Бойко Станкушев.
 
Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, за него страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа". Завършва богословие, но стига до идеята, че човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие.
 
След промените през 1989 г. е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университети. Там в лекциите си по историята на религиите често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света". Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта".
 
Николай Василев е сценарист и режисьор. Той не спира да търси вълнуващи герои и сюжети. Удостоен е с  наградата „Jameson" 2010 за филма си „Приказки" В творческата му биография има още десетки наградени филми, сред които: „Добрият самарянин", „Пътят към Тива", „Високо", „Добрият Ад", „Резервни крила", „Осенение" и др.
 
През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео", посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите ѝ. През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора", вълнуващ портрет на Владимир Димитров-Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор", посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев. 
 
„Снимал съм много истории и личности, но да направя филм за Ваклуш за мен беше личен път и кауза. Исках повече хора да се запознаят с една невероятна личност, чийто духовното пробуждане се е случило по време на политическо изгнание. Затова идеите му са заредени с енергията на преживяната истина и вече променят света. Надявам се филмът да вдъхнови повече хора, това което направи мъдростта на Ваклуш, с мен", споделя режисьорът.
 
 
Билетите са в продажба на касата на Фестивален и конгресен център и онлайн от линка https://bit.ly/409HM1D
 
 
 
Автор:
ФКЦ Варна
Публикация:
07.04.2023 г. 12:27
Посетено:
399
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36707-premiera-na-dokumentalniya-film-vaklush-vav-varna