Сцена / екран / ефир

Танцовият спектакъл “Осем” - смел микс от култури

За пръв път във Варна на 3 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център

Танцовият спектакъл “Осем” - смел микс от култури

Хореограф е Александра Драгова. 12 танцьори балансират между традиции и модерност, разкривайки мистичните значения на числата.

За пръв път във Варна на 3 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Спектакълът „Осем“ на новата българска денс звезда Александра Драгова гостува на 3 април в морската столица в рамките на Европейския музикален фестивал Варна. Александра поднася на публиката един едновременно сериозен и провокативен проект, който изследва през движението на телата понятието “време”.

12 млади професионални танцьори реализират нейния замисъл за освобождаване на човешкото съзнание от илюзията на времето. Миксът от култури от различни континенти, в който ще открием елементи с европейски, американски и индийски корени, докосва зрителите с вълнението на универсалния език на общуването чрез музика и танц.

“Ключовото значение на спектакъла е повлияно от различни култури - споделя Александра философията на “Осем”. - Ще откриете това особено във финалното парче на спектакъла, което е индийска мантра - символ на безмълвната комуникация и на универсалното общуване между хората, без значение на раса, религия и всичко друго. Действието е разделено на 12 части, имахме за цел това да индикира един 12-месечен цикъл - така изразяваме идеята, че времето е  циклично и всеки момент се повтаря, всеки ден е вечен. Така го свързваме и с безкрайността. Времето не е подвластно на ничии сили и желания, то е форма на безспирно движение, непрекъсната рутина между начало и край, създаване и разруха. А числото 8 е символ на безкрайност, на едно единно цяло, във всяка една религия то е свещено число, а цифрата има универсално значение.” 

В своите хореографски решения младата българка е повлияна от въздействието на популярни американски школи, развиващи танцовото изкуство на афроамериканците. Танцувала е в клипове на мегазвезди като Дуа Липа и Рита Ора, явявала се е на международни конкурси в Русия и Европа, а в последните години е една от най-активно снимащите жени каскадьори в България. Целият този сценичен опит й дава самочувствието да създаде впечатляващия спектакъл “Осем”.

Още за концерта на 3.04. от 19.00 ч. Зала 1 на Фестивален и конгресен център открийте тук: https://www.facebook.com/events/598175458411483

Билети – 20, 25, 30 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/41gXIjZ

 

Александра Драгова започва работа като независим хореограф през 2016 г. През следващите години тя развива уникален личен подход към хореографията и правенето на танци чрез многобройни проекти и сътрудничества, поставяйки основите на своята самобитна артистична визия. Носител е на Световната купа по танци в Букурещ, Румъния /2015/- състезание, в което участват над 18 000 млади танцьори от 38 държави на възраст от 4 до 25 години - в две категории: съвременни/модерни танци и шоу танци/джаз танци. Лауреат е на Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов” за постижения в изкуството /2016/ и на Годишните награди на Българската асоциация на хореографите „Златна муза“ за съвременна танцова хореография – млади артисти /2019/. Стипендиантка е на различни танцови школи и академии в Русия, САЩ, Италия, Испания, Англия, Сърбия, Северна Македония и др. Снима се в клипове на британските поп звезди Рита Ора и Дуа Липа.

Александра Драгова е разработила богат методически инструментариум и оригинален педагогически подход към правенето на танци. Тя редовно е канена да преподава във водещи руски, румънски и български танцови училища и институции, и успоредно с това предлага възможности за млади танцьори и творци да се потопят в нейната практика чрез стажове, семинари и майсторски класове.

Александра Драгова се изявява и като каскадьор. През последните две години тя участва в повече от 10 филмови и рекламни проекта, включително WAAD Iblees (MBC Studios, Кайро, Египет); Expendables 4, Memory (с Лиъм Нийсън и Моника Белучи); Паяжина (Lionsgate; Pointgrey Pictures).

* * *

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2023 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (ncf.bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Topola Skies”, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

_____________

Снимки личен архив

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
02.04.2023 г. 17:59
Посетено:
377
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36669-tantsoviyat-spektakal-osem-smel-miks-ot-kulturi