Сцена / екран / ефир

Гастрол на Димитър Гочев в България

Гостуват две нашумели в Германия постановки

◊ СЪБИТИЕТО

“Перси” от Есхил и “Битката на негъра и кучетата” от Бернар-Мари Колтес на сцената на Народния театър "Иван Вазов" от 21 до 25 март 2007

• Гастролът е по покана на фондация “Аполония” и Гьоте институт – София.
• Между главните спонсори са германската фирма “Шенкер” и застрахователно дружество “Армеец”.
• Медийни партньори са Дойче веле, БТА, БНТ, БНР, в. “Дневник” и “КапиталLight”.


◊ ПОВЕЧЕ

Театрали и любители на театъра, които преди десетина години са имали шанса да гледат “Госпожица Юлия” или “Войцек”, вероятно все още помнят последните гастроли на Димитър Гочев в България. В края на този месец той ще гостува в Народния театър в София с “Перси” от Есхил и “Битката на негъра и кучетата” от Бернар-Мари Колтес.

В Германия двете постановки се посрещат с голям интерес. “Перси” е включена в репертоарния план на “Дойчес театър” Берлин за есенно-зимния сезон 2006/2007 г. в рамките на античен цикъл под мотото “Начала”, а “Битката на негъра и кучетата”, поставена още през 2003 г. на сцената на “Фолксбюне” в Берлин, беше окачествена като една от най-важните постановки на Берлинската театрална среща през 2004 г. и от януари тази година се играе също в Шаушпил Франкфурт.


◊ ЗА "ПЕРСИ"
 
“Перси”, поставена по текстовата обработка на Хайнер Мюлер и с участието на актьорския квартет Самуел Финци, Алмут Цилхер, Волфрам Кох, Маргит Бендокат, спечели единодушното признание на германската публика и критика; всекидневникът “Зюддойче цайтунг” определи постановката като “гениална”, а  “Ди велт” писа: “Семпъл, изчистен в посланията си театър – лаконичен, точен, ясен и голям”.

В интервю за Дойче веле по повод предстоящия си гастрол в България режисьорът Димитър Гочев сподели:
 
“Перси” наистина се получи нещо много съществено, тя е най-минималистичната моя постановка. Построена е върху тяло и език, езика на Есхил и Мюлер. Не очаквах такъв наплив на публика, такова търсене. Наскоро ми казаха, че е поставен в “Дойчес театър” рекорд с “Перси”, 18 представления са разпродадени и за по-нататъшните представления постановката също е разпродадена. Не очаквах такова нещо, но явно публиката намира нещо в нас, в нашите търсения – минимализма, срещата с минимализма.


◊ ЗА "БИТКАТА НА НЕГЪРА И КУЧЕТАТА"

Пиесата на Колтес “Битката на негъра и кучетата”, създадена през 80-те години на XX век и поставена във Франция за пръв път от Патрис Шеро в Theatre des Amandiers, ще има, също както и “Перси”, две представления в рамките на софийския гастрол.

Във “Фолксбюне” Берлин и Шаушпил Франкфурт Гочев представя, между другото, втората си постановка на тази пиеса:

“Колтес е след Мюлер автор от най-голям европейски мащаб, това е най-същественото за мен. Привлича ме със срещата на два свята, на Третия свят с Европа. Преди 15 години я бях поставял в Кьолн и останах незадоволен, въпреки че беше добра постановка, но бях се много литнал в еуфорията да взема страната на Третия свят. Усетих нещо, че лъжа и сега тази тема, сблъсъкът между тия два свята го разиграхме другояче, разиграхме по-скоро невъзможността да разберем Третия свят.”
Автор:
Бисерка Рачева
Публикация:
18.03.2007 г. 13:43
Посетено:
961
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3666-gastrol-na-dimitar-gochev-v-balgariya