Сцена / екран / ефир

Възпитаници на НБУ изследват връзката на човек с дома му в театрална постановка "Земя на копнежи

Представленията са на 30 март и 19 април, от 19.30 часа, в Театър „Сълза и смях”, Камерна сцена „Славянска беседа“

Възпитаници на НБУ изследват връзката на човек с дома му в театрална постановка "Земя на копнежи"

Екип от студенти и алумни на Нов български университет изследва връзката на човека с дома му, усещането за принадлежност и общност, емоциите пред лицето на загубата в театралната постановка „Земя на копнежи", по едноименната пиеса на Димитра Канева.

Трима младежи се сблъскват с разрухата, а самоутвърждаването им като личности минава през борбата за запазване на земята им и всичко, което тя символизира. Как да не се предадат на отчаянието? Постановката прави психологически анализ на принудителното изселване и загубата на дома.

„Това е приказка за планина-пазител, за дълбок, зелен лес, и за море, което удавя старите хоризонти и ражда нови."

Пиесата е вдъхновена от природата в Уелс и в България и подкрепя кампанията за получаване на справедливи обезщетения при изселването на села в Старозагорско, заради продължаващия въгледобив. Проектът разкрива възможностите на театъра чрез средствата на публицистиката и документалистиката да насочи фокуса върху значима обществена тема и да я интерпретира по начин, който често убягва от публичното внимание.

Режисьор на постановката е Лъчезара Василева, студент в департамент Театър” на Нов български университет. Завършила е актьорско майсторство през 2020 г. в НБУ, а в момента изучава магистратура „Режисура и управление" в Нов български университет.  Участвала е в "Пиеса за нас", с режисьор Ани Васева, по текстове на Боян Манчев.

Димитра Канева е завършила актьорско майсторство и театрално изкуство през 2021 г. в Университета на Южен Уелс, Кардиф.  Автор е на идеята и на значителна част от драматургията на „Земя на копнежи".

Представленията са на 30 март и 19 април, от 19.30 часа, в Театър „Сълза и смях”, камерна сцена „Славянска беседа“.

*

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Франкофонски център за академични постижения и Лаборатория за устойчиво развитие в НБУ, както и на екологично сдружение „За Земята“ и Сдружение „Щастливеца".

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
27.03.2023 г. 13:22
Посетено:
856
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36628-vazpitanitsi-na-nbu-izsledvat-vrazkata-na-chovek-s-doma-mu-v-teatralna-postanovka-zemya-na-kopnezhi