Сцена / екран / ефир

Деница Желязкова: За "Българи от старо време", за добрите учители, за операта и оперетата

След премиерата на мюзикъла "Българи от старо време" на великотърновска сцена

Деница Желязкова: За "Българи от старо време", за добрите учители, за операта и оперетата

◊ НА РАЗДУМКА СЪС СОЛИСТКАТА

Разговор с Деница Желязкова - солист на Музикално-драматичен неатър "Константин Кисимов" - Велико Търново

Не ще и дума - Деница Желязкова изгражда най-простосърдечния образ на Янка от мюзикъла "Българи от старо време", поставен на сцената на великотърновския Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов". В синхрон с концепцията на режисьора Марио Николов Деница съпреживява любовта на своята героиня, като избира най-адекватното сценично поведение за образа.

"Обичам българската музика - споделя Деница, - майка ми, Костадина Димитрова, е фолклорист и от малка съм запозната с българската съкровищница на народното творчество и с обичаите. Моята Янка е селско чедо, здраво стъпило на земята. Затова е и малко по селски агресивна в задявките си с либето Иван."

Усмихвам се на нейните думи, защото ако не сте я виждали на сцена каква Янка е, никога няма да предположите, че тази деликатна млада дама, възпитана в духа на старите варненски аристократични фамилии от нейната учителка, известната оперна певица Йорданка Тенчева, може в любовно умиление да цапне с легена своя любим.

"Когато след завършването на Музикалната академия отидох във Варненската опера, бяха ме научили да пея. Йорданка Тенчева ме научи да слушам, да тълкувам музиката. Показа ми как трявва да се подхожда към изграждането на образа - продължава разказа си Деница. - Затова и дипломната работа за магистратурата ми е за нея. Защитена е успешно и очаквам в скоро време да я отпечатат в списание "Музикални хоризонти".

Стана ми любопитно - откъде тази любов на едно младо момиче към оперното пеене?

"Обикнах операта заради една... циганка! - изумява ме лирико-колоратурния сопран на великотърновския музикален театър и добавя хитро - циганката Кармен от едноименната опера на Бизе."

А сега си представете си как се е почувствал тогавашния директор на варненската опера Георги Нотев, когато една осмокласничка се изтърсва в кабинета му и казва, че иска да стане оперна певица - истинска находка! При това не само с желание, но и с глас. И най-важното - с желание да се учи, а това означава само едно - труд, труд, труд, постоянство и даже инат.

"Много съм благодарна на моята майка, която направи невъзможни неща, за да мога аз да уча. Затова участието ми в "Българи от старо време" за мен има не само професионален, но и личен аспект - всичко, което моята майка ми е разказвала за българските обичаи си го припомням с благодарност. Много ми помогна!" - връща се Деница към основната ни тема на разговора. И си пожелава повече хора да видят спектакъла - една емоция на българщината.

Защото българската публика е жадна за нашата си музика - истинската, неподправената, затрогващата - убедена е младата солистка на великотърновския музикално-драматичен театър.
Автор:
Румяна Николова
Публикация:
16.03.2007 г. 09:03
Посетено:
1480
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3654-denitsa-zhelyazkova-za-balgari-ot-staro-vreme-za-dobrite-uchiteli-za-operata-i-operetata