Сцена / екран / ефир

„Каста дива“ – 30 години в ефира

Най-дълго съществуващото предаване за музикално-сценични изкуства в българския ефир отбеляза рождения си ден с празнично издание пред Първо студио на БНР

„Каста дива“ – 30 години в ефира

Най-дълго съществуващото предаване за музикално-сценични изкуства в българския ефир “Каста дива” отбеляза своя 30-и рожден ден с празнично издание пред легендарното Първо студио на БНР. Празникът беше троен, тъй като 60 години творческа дейност през 2023 г. отбелязва дългогодишният редактор на предаването Красимира Йорданова. За своя принос към българската музикална култура тя беше отличена с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“, връчено й лично от председателя на съюза Станислав Почекански.

Водещ на „Каста дива“ вече 15 години е Росица Кавалджиева, която празнува пък сребърен творчески юбилей.

През тези 30 години от своя ефирен живот предаването за опера, оперета, балет и мюзикъл в ефира на БНР дава възможност на меломаните не само да следят премиерите и новините от българските театри и най-престижните европейски и световни сцени, но  и да се срещнат отблизо с големите оперни звезди. Чрез "Каста дива“ слушателите успяват да надникнат зад кулисите през погледа на всички, създаващи магията на спектакъла - режисьори, хореографи, художници, гримьори..., и да чуят техните разкази за големите артисти в сценичните жанрове.

„За мен е чест да бъда част от този празник, от този троен юбилей, защото БНР и Софийската опера са две души в една. Чрез ефира и нашето изкуство се разпространява и влиза в душите на нашата публика, Вашите слушатели. А живата легенда Красимира Йорданова е знак, който свързва операта с ефира“, отбеляза директорът на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов, който връчи на екипа на „Каста Дива“ почетни грамоти.

Това е един от моментите, в които като ръководител на радиото си давам сметка, че съм малка част от нещо много по-голямо. Тази възможност всеки ден ме кара да се чувствам горд. Новините, политиката, актуалните предавания, може би, са солта на обществената медия, но музикалните предавания са нейните по-екзотични подправки. Те ни дават възможност и да поемем глътка въздух, да се насладим на красивото и естетичното, създадено от други хора. Да се порадваме на нещо, което ни обединява със своите естетически качества“, отбеляза генералният директор на БНР Милен Митев.

Предаването “Каста дива”, по названието на емблематичната ария на Норма от едноименната опера на Белини, се ражда на 6 март 1993 г. като наследник на оперните концерти, които дотогава се излъчват в събота преди обед още от създаването на програма “Хоризонт” на БНР. Днес предаването се излъчва всяка неделя от 20 до 22 часа.

 

 

Автор:
Катя Василева, БНР
Публикация:
02.03.2023 г. 20:38
Етикети:
годишнинаПламен КарталовБНР
предаване за музикално-сценични изкуства
Росица Кавалджиева
Красимира Йорданова
30 години в ефира
„Каста дива“
Посетено:
353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36486-kasta-diva-30-godini-v-efira