Сцена / екран / ефир

Премиера на "Първобит-но" - спектакъл без думи, създаден от хартия

2 март 2023, 19.30 ч., Независимо пространство за театър "I AM Studio"

 

Премиера на "Първобит-но" - спектакъл без думи, създаден от хартия

,,Първобит-но" е авторски, невербален спектакъл. Той е базиран върху първобитни митове, легенди и ритуали. Премиерата му е на 2 март, 19.30 ч. в независимото пространство за театър I AM Studio.

С помощта на куклените средства и вдъхновение от историята на развитието на човечеството, спектакълът разказва за вечния кръговрат на създаване и разрушаване на живота. Лакомията, жаждата за власт и всички познати човешки грехове, появили се от създаването на света, са пречупени през призмата на гротескното и аскетичното.

Използвайки средствата на театъра на материала спектакълът дава наша трактовка на отговорите на въпросите ,,как сме стигнали до тук", ,,какво ще остане от нас" и ,,до кога така".

Режисьор е Александър Йорданов. Той е завършил актьорство за Куклен театър в класа на проф. Жени Пашова, а след това режисура в куклено-театралните практики при проф. Славчо Маленов. Първият му проект като режисьор е "Театрално приключение", който ще се играе на сцената на "I AM Studio" на 25 март от 19.00 ч. Той е за деца и е изцяло с кукли.

"Първобит-но" е вторият ми проект като режисьор, но първият в сферата на театъра на предмета и материала. Смятам, че българската сцена има нужда от такива представления, защото те работят на друго ниво - сетивно, визуално и метафорично. Различни са.

В "Първобит-но" няма конкретна фабула. Разказът е на друго ниво, героите не са битови, средата, музиката - всичко. Мисля, че сме успяли да избягаме от конвенционалното мислене и сме създали нещо наше, на наш, общ език с хартията. Не твърдим, че сме открили топлата вода. На запад режисьори като Филип Жанти правят такива неща от години, но тук все по-рядко предлагаме на публиката нещо нестандартно и различно. Жанти е основното ми вдъхновение да се занимавам с режисура.“ – споделя Александър.

Участват: Августина-Калина Петкова/Александра Димитрова, Русита Боева/Камелия Хатиб, Павел Кинчев/Мария Йорданова, Димитър Иванов/Владимир Солаков, Александър Йорданов/Магдалена Славчева.

Билети може да закупувате от сайта на I AM Studio www.iamstudio.bg

* * *

Проектът е реализиран със съдействието на Сдружение "Седем Акт" и е финансиран по програма Едногодишен грант на Национален фонд "Култура".

 

 

Автор:
Деница Димитрова
Публикация:
01.03.2023 г. 14:06
Етикети:
хартияпремиераАлександър Йорданов
спектакъл без думи
"Първобит-но"
"I AM Studio"
Посетено:
405
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36481-premiera-na-parvobit-no-spektakal-bez-dumi-sazdaden-ot-hartiya