Сцена / екран / ефир

"Мариус 50" - сборен моноспектакъл в Русе

По случай 50-годишен юбилей на Мариус Куркински и 30 години от първия негов моноспектакъл

"Мариус 50" - сборен моноспектакъл  в Русе

◊ ПОКАНА

На 27 февруари от 19:00 часа в Доходно здание – Голяма сцена, Мариус Куркински ще представи сборен моноспектакъл по всички досегашни негови представления.

Текстовете в единадесетте великолепни солови изпълнения на актьора провокират зрителя с представянето на универсални екзистенциални проблеми. Човекът в неговите моноспектакли не е цялостен, завършен, а променящ се, друг на собственото си Аз. Той размишлява върху вековечните въпроси на битието и никога не остава единствено в даденото, като се стреми да прекрачи отвъд границите на света, в който живее.

Първият моноспектакъл „Дон Жуан“ по Молиер на Мариус Куркински е игран в Младежкия театър на 12 февруари 1993 година. От зимата на 2019-та и досега Куркински и неговият режисьор и продуцент Кирил Кирилов представят на различни сцени в България и чужбина сборния моноспектакъл „Мариус 50“. Относно замисъла за събирането в едно на соловите изпълнения, актьорът споделя: „Тази идея за сборен моноспектакъл отдавна я имам като план. Аз съм започнал да играя моноспектакли от 1993 г. и чисто професионално исках да проверя как ще звучат причините за които съм ги правил. Защото причина трябва да имаш за да излезеш за едно представление и то конкретна. Интересно ми е да събера причините една до друга и да видя какво същество ще създадат. Няма да се щадя, ще покажа какви дивотии съм извършвал през годините защото те не са малко …“.

Мариус Куркински (Ивайло Василев Стоянов) е театрален и киноактьор, режисьор и музикален изпълнител, любимец на българската публика с монологичните си театрални постановки. Роден е на 15 октомври 1969 г. в град Нови пазар. Дванадесетгодишен постъпва в детското театрално студио към Драматичен театър –  Варна, а след това в театър „Щурче“ на братя Райкови.

През1993 година завършва актьорско майсторство в класа на проф. Крикор Азарян в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. По-късно пак там учи кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров. Автор е на игралния филм „Дневникът на един луд“ по едноименната повест на Николай Гогол (1996). Издава музикалния албум „Любовна война“ (1997), написан от група „Тибетски сърца“.

Моноспектакли:

„Дон Жуан“ по Молиер, Младежки театър (12 февруари 1993 г.)

„Песен на песните“ (по библейски текстове), НДК (1993 г.)

„Дамата с кученцето“ по Чехов, НДК (1996 г.)

„Евангелие по Матея“, Фондация „Концепция за театър“ (14 октомври 1997 г.)

„Самият човек“ по Андрей Платонов, Фондация „Концепция за театър“ (19 февруари 1999 г.)

„Сънят“ от „Светът в 10½ глави“ на Джулиан Барнс, Драматичен театър - Пловдив (9 май 2001 г.)

„Сътресение“ по разказите „Сътресение“, „Страх“ и „Засукан свят“ на Николай Хайтов, Драматичен театър – Пловдив (1 ноември 2006 г.)

„Български разкази“ по произведения на Ангел Каралийчев, народни приказки и предания, Драматичен театър – Пловдив (5 ноември 2010 г.)

„Сънят на смешния човек“ по едноименния разказ на Фьодор Достоевски, Народен театър „Иван Вазов“ (17 април 2014 г.)

„Юбилей“ от А.П. Чехов, Театър „Сълза и смях“ (24 януари 2015 г.)

„Черното пиле“ по разказите „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“ на Николай Хайтов, Продуцентска къща „Ажур Пико“, ОДТ „Апостол Карамитев“ - Димитровград (15 ноември 2016 г.)

„Мариус 50“ –  сборен моноспектакъл, Продуцентска къща „Ажур Пико“ (10 декември 2019 г.

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
26.02.2023 г. 09:49
Посетено:
532
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36453-marius-50-sboren-monospektakal-v-ruse