Сцена / екран / ефир

Българският балет на 95

Балетът на Държавна опера Стара Загора празнува с "Нестинарка" на 27 февруари

Българският балет на 95: 2
Анелия Димитрова в ролята на Демна - "Нестинарка"
Българският балет на 95: 3
След премиерата на "Сънят на Пилат" - Зала 1 на НДК, София
Българският балет на 95: 4
"Нестинарка" - "На брега на древния Севтополис" 2021 - яз. "Копринка"
Българският балет на 95: 5
Анелия Димитрова - Демна, Ромина Славова - Струна. "Нестинарка"
Българският балет на 95: 6
Анелия Димитрова - Демна, Фиорди Лоха - Найден. "Нестинарка"

 

БЪЛГАРСКИЯТ БАЛЕТ НА 95

У нас „Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Датата на премиерата, 22 февруари 1928 г., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа "Копелия” е дело на Анастас Петров (1899-1978), който изпълнява и ролята на Франц. Сванилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов – кметът. Декорите на спектакълът „Копелия” от 1928 г. са дело на Александър Миленков, а костюмите – на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев.

Първата публична изява на балета в Стара Загора е с премиерата на операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов през 1925 г., с която се създава оперната трупа в града. За целта учителят в Девическата гимназия Йосиф Стоилов подготвя осем ученички от девическото педагогическо училище. Близо две десетилетия по-късно, през 1943 г., Катя Л. Абаджиева подготвя танците в операта „Биляна” от Йоско Йосифов. Първият хореограф на трупата със специално образование е Анна Воробьова. Под нейно ръководство се поставят танците в „Продадена невеста”, „Риголето”, „Кармен”. Първият самостоятелен балетен спектакъл „Куклената фея” от Байер (1949) е реализиран под нейно ръководство, а също и „Копелия” (1951).

През 2016 година директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов кани в екипа си Силвия Томова (възпитаничка на прословутата Балетна академия „Ваганова”, Санкт Петербург). С привличането ѝ за художествен ръководител на старозагорския балет (2016) се оформя талантлива и силно мотивирана многонационална трупа с балетни артисти от България, Италия, Полша, Албания, Гърция, Португалия, Канада, Испания, Великобритания, Япония, Тайван, Никарагуа, Мексико, Украйна. Всяка следваща постановка е свидетелство за израстването на артистите и празник, феерия от багри, тържество на красота и хармония за изпълнители и публика. Репертоарът е обогатен със заглавия от различни танцови и музикални стилове „Делвата” (2016), „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината”, „Лебедово езеро”, „Снежанка и седемте джуджета” (2017); „Зимна балетна приказка”, „Фантастичното дюкянче”, „Нестинарка” и „Дон Кихот” (2018/2019), „Лешникотрошачката“, „Гето“, „Шопениана”,  съвременните танцови спектакли "Танц при изгрев слънце", "Лотос", "Следващият", "Антигона"(2019), „Спящата красавица”, „Балет без граници”, „Сънят на Пилат” (2021). Не по-малко впечатляващи са изявите на Балета в оперните и оперетни спектакли и мюзикъли със специално подготвени хореографски номера и балетни платна, каквито не всеки оперен театър може да си позволи. Звезди от световния балетен афиш гостуват в спектакли на старозагорската балетна трупа - солистите на Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин в „Лебедово езеро“ (ФОБИ 2017), звездата на балета на Виенската Щатсопер Денис Черевичко гостува в „Лебедово езеро“ и „Дон Кихот” (в Стара Загора) и в „Спящата красавица” на сцената на зала1 на НДК, звездните солисти Яна Саленко и Мариан Валтер (Щатсбалет-Берлин) танцуват в главните роли в спектакъла на балета „Дон Кихот“ (Зала1 на НДК). Майстори-хореографи от ранга на Василий Медведев, Андрей Босов, Марио Пиаца, Флавио Бенати, Алба Буонанди, Константин Уралски поставят в Стара Загора. Премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян направи своя хореографски и режисьорски дебют на старозагорска сцена в голямо класическо заглавие – постави своя уникален спектакъл на балета „Дон Кихот” от Минкус. Балетът на Държавна опера Стара Загора привлича вниманието и на талантливите български съвременни хореографи с успешна кариера в чужбина като Христиан Бакалов, Владимир Ангелов, Калоян Бояджиев, Росен Прангов-Роси и др. С Балета на Старозагорската опера работят изявените танцьори и хореографи Ангелина Гаврилова, Филип Миланов и др.

Балетът на Държавна опера Стара Загора регистрира и своите първи международни гастроли – през месец декември 2021 година гостува с триумфален успех на сцената на театъра на Бон, Германия със спектаклите на балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”. През юни 2022 година балетната трупа очарова и Кипър с „Лебедово езеро” и „Спящата красавица”, а през декември 2022 и януари 2023 в продължение на близо два месеца Балетът на Държавна опера Стара Загора представи  спектаклите на балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” в престижно турне на различни сцени в Германия и Холандия.

Балетната трупа на Старозагорската опера ще отбележи на 27 февруари от 19.00 часа 95-годишнината на българското професионално балетно изкуство със спектакъла на култовата танцова драма „Нестинарка” по музиката на Марин Големинов и хореографията на Маргарита Арнаудова.

„Нестинарки” от различни поколения ще се съберат в Стара Загора – примабалерината и настоящ ръководител на балета на Старозагорската опера Силвия Томова, балетните  величия Вера Кирова, Калина Богоева и Снежана Дескова ще присъстват на спектакъла, на който ще танцува последната  великолепна изпълнителка на ролята на Демна Анелия Димитрова. В обичания и емблематичен танцов спектакъл зрителите ще видят още Ромина Славова (Струна), Фиорди Лоха (Найден), Ивайло Янев (Старецът), солисти и ансамбъл на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Специален гост е внучката на маестро Марин Големинов – Лили Големинова.

Честит празник!

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
24.02.2023 г. 15:37
Посетено:
484
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36452-balgarskiyat-balet-na-95