Сцена / екран / ефир

Балет "Арабеск" представя "Триптих" на 24 февруари от 19:00 часа на сцената на Музикалния театър

Спектакълът включва три самостоятелни творби на трима млади хореографи

 

Балет "Арабеск" представя "Триптих" на 24 февруари от 19 часа на сцената на Музикалния театър

Най-новият спектакъл „Триптих“  на Балет "Арабеск" включва три самостоятелни творби на трима млади хореографи, които устремно навлизат в полето на съвременния танц. Те са вече познати на българската публика със своите оригинални танцови произведения, които очертават нови тенденции чрез личните им творчески търсения.

В Infinity, по музика на Philip Glass и Max Richter  Ангелина Гаврилова провокира Марий Росен да формулира мотото на спектакъла: „Без покой покоя търси! Без край края намира!“. В своята творба Ангелина пресъздава усещането за безкрайния, неистов, самотен стремеж към покой. Тя поверява идеята си на 4-ма въздействащи танцьори мъже, които с мъжката си енергия, с телата и душите си  въплъщават непостижимия порив към покой.

Аршак Галумян е познат на българската публика и на танцьорите на Балет „Арабеск“. Неговата хореография „Свободно разположени мисли“ бе създадена специално за закриване на юбилейния 50-ти сезон на Балет „Арабеск“.

Днес Аршак се завръща с експресивна и завладяваща танцова творба Mare Crisium по музика на  Karl Jenkins & Armand Amar. Mare Crisium  (Море на кризите) е едно от лунните „морета“, които ние виждаме на повърхността на Луната като тъмни петна. Mare Crisium  е спектакъл за женската енергия и сила, които хореографът свързва с Луната, защото за него Луната има женска енергия. Аршак Галумян създава виртуозна хореография в изпълнение на женския състав на трупата.

Идеята на Филип Миланов е заложена в самото заглавие Part Of... - "част от света, част от деня, част от тях, част от вас, част от нас, част от теб, част от мен...“. Музиката е микс от парчета на  Taste like cake и Max Richter. Първоначално вдъхновението на Филип  се заражда покрай номадския начин на живот, който е еволюирал и в съвременността чрез процеса на глобализация и така нареченото „отпадане на границите“. В процеса на работа се опитваме да извлечем „есенцията“ от тази конкретна идея. Филип Миланов с „Patr Of...” представя вътрешните колизии на съвременния човек през телата на 10 свръхизразителни танцьори и техните нюансирани движения.

Сценографията е на Адрияна Найденова – изключително креативен творец и автор на цялостната визия и костюми, която успя да събере три различни идеи на трима различни хореографа и да им придаде единен, но в същото време индивидуален облик.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

В „Триптих“, който ще представят, тримата хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники, така и на театрални методи. Спектаклите им вълнуват по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) или online https://epaygo.bg/2657037798

 

Ангелина Гаврилова е родена през 1977 г. в град София. През 1996 г. завършва Държавно хореографско училище в класа на доц. Калина Богоева. От 1996 г. е балерина в Балет „Арабеск“. Участва в повече от 60 балетни постановки, в театрални и телевизионни проекти. Работи с едни от най-изявените български и чуждестранни хореографи.

Ангелина Гаврилова е дългогодишен солист на Балет “ Арабеск” , магистър по “ Балетна режисура”, преподавател по Модерни танцови техники в НУТИ в периода 2011-2017 г. и по Съвременен танц в НМА “Проф . Панчо Владигеров” от 2016 г . Периодично е канена да работи с ученици във Виена (Австрия) и Бурса (Турция).

В творческия й репертоар като хореограф са заглавията „Снежната кралица“, „Пътят ми с теб“ за трупата на Балет „Арабеск“, спектакъла „Калигула“ и “България - земя благословена“ на Народен театър „Иван Вазов“, за трупата на Държавна опера Пловдив – спектакъла „Лукчо“, оперно-танцов спектакъл „Севилският бръснар“ на Росини и миниатюрата “Тишината в мен” за Държавна опера Русе, спектакъла “Сектор 7” за НАТФИЗ , “Push on” за Noja - Nebyla Stage Education – Wien, спектакъла “In- between” съвместно с  Филип Миланов, за фестивала „Изкуството на барока“, балетно трио и оперни певци представят творби от Брунс, Кирнбергер, Роман, Атанасов, авторски миниатюри за програмата на „Фортисимо Фамилия“, за „Кралицата на феите“ на фестивала „Сподели музиката в двореца Врана“ и др..

 Ангелина Гаврилова е двукратен носител на наградата за съвременна хореография от Среща на младите балетни изпълнители “Анастас Петров” – Добрич 2015 , 2017 и Международния балетен конкурс за юноши и деца “ Малки звезди” - 2015, 2017. Номинирана е за “Кристална лира” 2016 за оперно-танцовия спектакъл “Севилският бръснар” реж. Боян Иванов и е селектирана с миниатюрата си “Пътят ми с теб “ за участие в Международния конкурс за съвременна хореография – Белград 2017. През 2021 г. получава наградата Импулс за хореография на спектакъла „Снежната кралица“,  2022 г. е номинирана за наградата „Пловдив“ за култура и изкуство за спектакъла „Лукчо“.

Аршак Галумян е познат на българската публика и на танцьорите на Балет „Арабеск“. Неговата хореография „Свободно разположени мисли“ бе създадена специално за закриване на юбилейния 50-ти сезон на Балет „Арабеск“ Хореографът Аршак Галумян е роден в  Армения. Завършва балетното си образование в Ереван и в балетното училище към Балета на Хамбург. Дългогодишен  солист на Щатсбалет, Берлин. В репертоара му влизат спектакли на почти всички световни колоси на хореографското майсторство като Джон Ноймайер, Иржи Килиян, Уилям Форсайт, Начо Дуато, Джером Робинс, Баланчин, Анжелин Прелжокаш, Орхад Нахарин, Джон Кранко Жан Кристоф Мейлот и др.

Аршак Галумян е лауреат на престижния балетен конкурс в Лозана и получава наградата „Pride Lossana 2002”, а така също и финалист от Международния балетен конкурс в Истанбул.

За признанието му като танцьор от световна класа и професионализъм са поканите, които Аршак Галумян получава за участието му като гост-солист  в спектаклите на балета от Хамбург, от Националния балет, Мадрид - 2003 г., участва в Галапрограмата „Милано“ – 2003 г. Япония - 2005, Испания -  2006 г. и др.  През последните години Аршак Галумян работи като хореограф.  Неговата хореография  "M.U.S.A." е създадена за Щатсбалет, Берлин през 2017. 2020 »Mare Crisium« (като част от "От Берлин с любов"), 2020 г. »C-020« (като част от Lab_Works_Covid_19), 2021 "Променада" (дует) (като част от "От Берлин с любов"), Lab Works 2022, Щатсбалет, Берлин.

Роден 1989 г. в гр.София, Филип Миланов завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов“ със специалност „Театър на движението“, в класа на доц. д-р Александър Илиев.

Като изпълнител работи с български и чуждестранни хореографи като Морис Кози (Холандия), Лиам Стийл (Великобритания), Лиат Магнези (Израел), Питър Ленг (Великобритания), Джънгин Лий (Южна Корея), Лаура Вицлебен (Германия), хореографи от Американски танцов театър „Алвин Ейли“ и др., както и с режисьори като Джед Харис (САЩ), Джаред Стейн (САЩ), Серджо Кастола (Италия) и др., изпълнявайки роли в над 40 заглавия на танцови и театрални постановки. Участва във фестивали в България, Сърбия, Словения, Италия, Унгария, Австрия, Германия.

От 2012 г. Филип Миланов е и част от трупата на Балет "Арабеск", където по-късно става солист. Работи също като съвременен танцов изпълнител и хореограф на независимата танцова сцена. 2014 г. започва да работи в Derida Dance company, където участва в различни фестивали и международни проекти в колаборация с различни европейски и азиатски артисти.

През 2015 г. участва в проекта „Три3ависим“, организиран от ГСИИ към САБ с авторска хореография на инсталацията „Distance”.

Съосновател и артистичен директор е на танцова компания „Стрийм Денс“. От 2020 е артистичен директор на Международен хореографски конкурс „Linkage”. Стрийм Денс представи пред публиката на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) в Стара Загора пилотния си проект In-Between. Идеята и хореографията са на Ангелина Гаврилова и Филип Миланов. Последният проект Lovecage по идея и хореография на Филип Миланов, създаден 2021, е включен в програмата на 15-то издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Филип Миланов е носител на награда на публиката, както и награда на международното жури на IX Международен конкурс за съвременна хореография на българска музика „Маргарита Арнаудова“ за спектакъла “EXIT”. Със същия спектакъл печели наградата на Съюза на артистите в България – ИКАР за съвременен танц и пърформанс, 2015 г. Заедно с Ангелина Гаврилова през 2018 г. получават специален приз от ФОБИ – Стара Загора. През 2021 и 2022 е лауреат на награда за хореография от Съюза на музикалните и танцови дейци. Филип Миланов е номиниран за Награда „Импулс“ 2021 в категория съвременен танцов изпълнител, а през 2022 г. получава две номинации – за съвременен танцов изпълнител и в категорията „Оригинална хореография за авторско танцово представление“ като хореограф на спектакъла  Lovecage.

 

Автор:
Мая Михайлова
Публикация:
18.02.2023 г. 07:58
Посетено:
492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36409-balet-arabesk-predstavya-triptih-na-24-fevruari-ot-19-00-chasa-na-stsenata-na-muzikalniya-teatar