Сцена / екран / ефир

Анна Дитри е Чо-Чо-сан в спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” на 17 февруари

Йосиф Славов с дебют в ролята на Шарплес

 

На 17 февруари, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера отново ще оживее вълнуващата със своята трогателна история и изумителна музика опера на Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай”.

В ролята на Чо-Чо-сан зрителите ще имат възможността да видят полското сопрано Анна Дитри, която от дълги години е свързана не само с България, но и по-специално със Старозагорската опера. В продължение на няколко сезона талантливата певица е солистка на театъра, където прави своите забележителни дебюти в ролите на Микаела от операта „Кармен” на Бизе (постановката на акад. Пламен Карталов, с която бе открита официално възстановената сграда на Старозагорската опера през 2009 г.), на Мими от „Бохеми” на Пучини, Дидона от „Дидона и Еней” на Пърсел, Жулиета от „Крал за един ден” на Верди, Ханна Главари от оперетата „Веселата вдовица” на Лехар и др. Гостува в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини, пее в ролята на Неда в уникалната постановка на Старозагорската опера на „Палячи” – Опера в цирка, а през месец май 2022 година Анна Дитри и виртуозният полски пианист Роберт Марат представиха в цикъла „Музика без граници” впечатляващ камерен концерт „Полски пътешествия” с богата програма от песни и клавирни творби на най-ярките представители на полския романтизъм.

Репертоарът на певицата включва още ролите на Дона Елвира от „Дон Жуан”, Графинята от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Елизабет от „Дон Карлос” и Аида от едноименната опера на Верди, Тоска от едноименната опера, Лиу от „Турандот”, Чо-Чо-сан от „Мадам Бътерфлай” на Пучини, Силва Вареску от „Царицата на чардаша” от Калман и други.

Анна Дитри прави своя успешен дебют в ролята на Чо-Чо-сан на сцената на Операта в Битум, Полша през сезон 2013/2014. Следва гостуване в тази роля на сцената на Варненската опера. Певицата споделя, че ролята е голямо вокално и актьорско предизвикателство, но това я кара да я обича още повече. С годините нейната интерпретация на Чо-Чо-сан се променя и обогатява. Съвсем различно започва да чувства драматургията на пучиниевия гений днес, когато вече има дете. Анна Дитри търси различните нюанси в своята Чо-Чо-сан, които дори излизат от драматургичното действие – от светлото лирично звучене на първата ария до трагичното разтърсващо до плач прощаване на отчаяната майка, която иска да предпази своята рожба от своите страхове…В спектакъла на 17 февруари в ролята на детето на Чо-Чо-сан ще бъде нейният син Калоян Калудов. В ролята на Пинкертон ще се превъплъти великолепният тенор Ивайло Михайлов.

В ролята на Шарплес ще дебютира младият и талантлив баритон Йосиф Славов, когото старозагорската публика добре познава вече от успешните му дебюти в ролите на Енрико Аштън от операта „Лучия ди Ламермур” и на Валентин от операта „Фауст” на Гуно. На 2 март  Йосиф Славов ще дебютира в ролята на Жорж Жермон в спектакъла на операта „Травиата” от Джузепе Верди.

Участват още Тереза Бракалова (Сузуки), Ивайло Йовчев (Горо), Александър Марулев (Бонзо), солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижират диригенти от Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на маестро Ивайло Кринчев.

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
16.02.2023 г. 12:59
Посетено:
479
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36401-anna-ditri-e-cho-cho-san-v-spektakala-na-operata-madam-baterflay-na-17-fevruari