Сцена / екран / ефир

С три спектакъла в три дни Държавна опера Варна отбелязва месеца на виното и любовта

„Живеят само влюбените, останалите просто съществуват“

С три спектакъла в три дни Държавна опера Варна отбелязва месеца на виното и любовта

 

◊ СЪБИТИЕТО

С три спектакъла в три дни Държавна опера Варна отбелязва месеца на виното и любовта

Двата големи февруарски празника - Трифон Зарезан, покровителя на лозарите и винарите и Свети Валентин, католическия закрилник на влюбените, посрещаме с открити сърца. По темата съществува иначе рядко срещаният по българските земи консенсус. Това за празничния консенсус много по отдавна от нас са разбрали германците, които вярват, че „Празниците трябва да се празнуват, както се случат“, според тяхната известна поговорка „Feste muss man feiern, wie sie fallen”.

И така, в Държавна опера Варна месецът на виното и любовта се отбелязва с три спектакъла в три дни.

 

"БРИЛЯНТИН"

Началото е на самия 14 февруари - Деня на Свети Валентин, с мюзикъла „Брилянтин“ на режисьорката Сребрина Соколова и харизматичния маестро Страцимир Павлов, който празнува в същия ден рожден ден. Освен това, в ролите на Санди и Дани ще бъдат неустоимите Лилия Илиева - Михайлова и Велин Михайлов - двамата родени за сцената и един за друг любимци на публиката. Това не е един, а много празници на едно място.

 

"РОМЕО И ЖУЛИЕТА"

По-нататък месецът продължава под знака на „Ромео и Жулиета“, заложен още на 8 февруари с премиерата на балета „Ромео и Жулиетаот Прокофиев и вълнуващата хореография на Сабрина Боско. А на 15 февруари отново ще съпреживеем красивата любовна история на двамата влюбени от Верона, претворена в операта на Гуно „Ромео и Жулиета“ с почерка на маестро Светослав Борисов и режисьорката Урсула Хорнер. Отново ще се потопим в атмосферата на средновековна Италия с враждуващите родове Монтеки и Капулети, които ще се опитат, но няма да успеят да спрат любовта, защото на любовта е отредено да побеждава всичко, дори смъртта. Великолепните солисти на Държавна опера Варна Мария Павлова и Рейналдо Дроз пяха на лятната премиера на „Ромео и Жулиета“ във фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново, а сега ще ги аплодираме и във Варна. В екипа от първокласни солисти с международна кариера се включват още Деян Вачков – Лоренцо, Свилен Николов – Меркуцио, Лилия Илиева - Михайлова – Стефано, Венцеслав Анастасов – Граф Капулети, Борис Луков – Тибалт, Михаела Берова – Гертруда, Гео Чобанов – Херцогът на Верона и Велин Михайлова – Граф Парис.

 

"ФЛАМЕНКО КАРМЕН"

Зрелищен, извън всяко съмнение, ще бъде и мултимедийният спектакъл на 18 февруари „Фламенко Кармен“ - оригинална версия на режисьорката Сребрина Соколова, която следва литературния първоизточник – новелата на Проспер Мериме с разказ от първо лице на Дон Хозе. А маестро Страцимир Павлов дирижира своя забележителен фламенко прочит на любовния шедьовър на Бизе, със стилизирани фламенко танци, в изпълнение на балетни артисти и хор на Държавна опера Варна, с диригент Надежда Маккюн и в главните роли с оперните солисти Михаела Берова - Кармен, Ивайло Михайлов – Дон Хозе, Венцеслав Анастасов – Ескамилио и дебют на Жана Костова като Микаела.

 

“Брилянтин“, „Ромео и Жулиета“ и „Фламенко Кармен – един любовен февруарски проект, с който артистите на Държавна опера Варна вярват, че ще вдъхновят и своите зрители. Защото „Живеят само влюбените, останалите просто съществуват“, както е казал самият Шекспир. А на него определено може да му се вярва.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
13.02.2023 г. 16:32
Посетено:
545
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36379-s-tri-spektakala-v-tri-dni-darzhavna-opera-varna-otbelyazva-mesetsa-na-vinoto-i-lyubovta