Сцена / екран / ефир

Сабрина Боско с февруарска премиера 2023 на балета „Ромео и Жулиета“ във Варна

Веднага след премиерата предстои гастрол в Италия

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 8 февруари 2023, 19.00 ч., Държавна опера Варна, предстои премиерата на балета „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев. Хореографията е дело на бележитата хореографка и танцов педагог Сабрина Боско, сценографска идея Сергей Бобров, художник Ася Стоименова.

В главните роли танцуват: Мартина Префетто – Жулиета, Федерико Мелла – Ромео, Тибалт - Елиа Даволю, Парис - Фелипо Уелсън, Меркуцио - Джовани Помпей, Сеньор Капулети - Александро Империали, Синьора Капулети - Галина Великова, Дойка - Илияна Трифонова. Балет на Държавна опера Варна.

След варненската премиера екипът веднага заминава за Италия, за да представи „Ромео и Жулиета“ в Theatro Municipale, Пиаченца на 12 февруари 2023 г.

 

◊ ПРОКОФИЕВ, „РОМЕО И ЖУЛИЕТА“

Историята на балета „Ромео и Жулиета“ е не по-малко интересна от историята на двамата влюбени от Верона. През 1935 г. Сергей Прокофиев (1891-1953) композира музиката и написва либретото, в съавторство с режисьора Сергей Радлов и драматурга Адриан Пиотровски. Версията предвижда щастлив край, за разлика от оригиналната драма на Шекспир. Но сталинистката цензура отхвърля новаторската музика на Рахманинов като „нетанцувална“, поради което първо Лениградският театър „Киров“, а след това и Болшой театър в Москва отказват да поставят балета. Разстрелът на Адриан Пиотровски през 1937 г. допълнително усложнява положението.

Прокофиев преработва музиката в отделни сюити и пиеси за пиано, които се изпълняват през 1936 и 1937 г., а през 1938 г. самият Прокофиев гастролира с тях в различни градове на Европа. Диригентът на оперния театър в Бърно, Чехословакия, присъства на концерта на Прокофиев в Париж, харесва сюитите и иска клавира. На базата на тези сюити балетмайсторът Иво Ваня Псота създава първия едноактен балетен спектакъл „Ромео и Жулиета“, чиято световна премиера в Бърно на 30 декември 1938 г., 3 години след написването на музиката, жъне огромен успех. В ролята на Ромео е самият Иво Псота, Жулиета е Зора Шемберова.

Забранен в Съветския съюз чак до 1940 г., балетът, с трагичен финал, редица допълнения в музикалната партитура от Прокофиев и с нова, различна от оригинала хореографска идея на Леонид Лавровски, най-сетне излиза и на сцената на театър „Киров“. Постановката, с Галина Уланова в партията на Жулиета, получава Сталинска награда.

В Болшой театър балетът „Ромео и Жулиета“, в редакцията на Лавровски от 1946 г., със звездите Галина Уланова и Мая Плисецкая, достига повече от 200 представления. Филмът-балет „Ромео и Жулиета“, с участието на Лавровски, е отличен на филмовия фестивал в Кан през 1954 г. Балетът шества по световните сцени в постановки на хореографи от ранга на Джон Кранко, Кенет Макмилън, Рудолф Нуреев, Джон Ноймайер.

Първоначалният замисъл на авторите на балета се реализира едва през  2008 г. в САЩ. Музикалният историк, проф. Саймън Морисън от Университета в Принстън възстановява оригиналното либрето. Балетмайсторът Марк Морис следва основната партитура на Прокофиев, нейния състав, драматургична структура и щастлив финал. Възродената версия на балета от 1935 г. има премиера на Bard Music Festival  в Ню Йорк, САЩ. 

В България особено популярна е балетната версия на „Ромео и Жулиета“ на Маргарита Арнаудова от 1972 г., а балет „Арабеск“ отбелязва своята 50-годишнина през 2017 г. със същото заглавие, в хореографската редакция на Боряна Сечанова.

Във Варна първата постановка на „Ромео и Жулиета“, с премиера на 28.06.1978 г., е дело на известните балетмайстори Галина и Стефан Йорданови, художник Лора Маринова. През 2015 г., на Първия международен балетен форум, иницииран от Държавна опера Варна, в памет на Мая Плисецкая, балетът „Ромео и Жулиета“, хореографска редакция на Сергей Бобров, един от партньорите на Мая Плисецкая, се играе в рамките на Опера в Летния театър на 29.07.2015 г., с участието на балетни артисти от Красноярския театър за опера и балет и Държавна опера Варна. Танцовият прочит на Сабрина Боско през 2023 г. е най-новата интерпретация на прочутия балет на Прокофиев.

 

САБРИНА БОСКО, „РОМЕО И ЖУЛИЕТА“

През 2006 г. бях поканена от Карла Фрачи, една от най-великите балерини на нашето съвремие, за постановка на балета „Ромео и Жулиета“. Тогава за пръв път открих този прекрасен балет на Прокофиев, чиято премиера в „Термите на Каракала“ беше много успешна, а за мен остава незабравима. Сега във Варна за втори път поставям „Ромео и Жулиета“, като следвайки сценографската идея на Сергей Бобров, влагам моите стъпки, моята хореография и моята представа за Ромео и Жулиета. Постановките ми винаги се различават, най-малко, защото работя с различни балетни трупи. Но има и едно нещо, по което те си приличат. Където и да се намирам, аз влагам, наред с опита, и цялата си душа. Според мен, най-същественото в хореографията е чувството. По този начин създадох „Либертанго“ по музика на Пиацола, което представих в Опера в Летния театър миналата година, по същия начин изграждам сега и танцовата партитура на „Ромео и Жулиета“. Моят хореографски стил се опира на класическата хореография, но използва и съвременни изразни средства. В моята хореография тялото се чувства свободно и артистът влага докрай своята чувствителност. Тези характеристики може да се разпознаят във всички мои постановки.

Мартина Префетто и Федерико Мелла бяха чудесни в „Либертанго“. Едновременно технични и  емоционални, те умело изграждат своите персонажи. Мисля също, че хубавото приятелство, което съществува между тях, също допринася за успеха им като балетна двойка. Интересно е да се види как те сега подхождат към по-големи и по-сложни герои като Ромео и Жулиета, колко внимателно пресъздават нежността и мекотата в образите на двамата влюбени. С удоволствие работя с Мартина и Федерико, една наистина великолепна балетна двойка, която умее по много различни начини да предаде експресията с езика на танца.

Интернационалната балетна трупа на Варненската опера се състои от избрани с кастинг танцьори от различни националности, с които ми е приятно да работя. Тук се почувствах сред приятели, още първия път, когато госпожа Димова ме покани да поставя „Либертанго“. Сега правим „Ромео и Жулиета“, а след това ще се подготвяме за лятната премиера на „Едит Пиаф“ по музика на „Врабчето на Париж“. Работила съм и в други български градове и винаги ми е приятно да бъда в България, с удоволствие се връщам и във Варна. Но знаете ли, когато си непрекъснато в балетната зала, непрекъснато репетираш и нямаш време за нищо друго, донякъде е все едно дали си във Франция, Италия или България. Навсякъде вършиш едно и също нещо, което обаче най-много харесваш, така че аз се чувствам най-добре в балетната зала. Обичам балета, защото съм балерина и трябва да танцувам балет, за да се чувствам добре. Чрез балета ние разказваме нещо, което иначе не можем да направим с думи и за мен като човек този начин да общувам с другите хора е много важен.

Сабрина Боско завършва Националното балетно училище в Хавана, Куба и Танцовата академия на Teatro Nuovo в Торино. Танцува в Deutsche Oper Berlin и оперните театри в Оберхаузен и Волфсбург. След завръщането си в Италия има ангажименти в Teatro Nuovo в Торино и си сътрудничи с Паоло Бортолуци, който я кани в Deutsche Oper am Rhein в Дюселдорф. Танцува също в балета на Фолксопер Виена, след което постъпва като репетитор във Виенската Щатсопера. През 2006 г. участва в постановка на балета “Ромео и Жулиета”, по покана на прочутата италианска примабалерина Карла Фрачи, става нейна асистентка и балетмайстор на Оперния театър в Рим.

Сабрина Боско продължава да работи в чужбина, в партньорство с Виенската Щатсопера и Операта в Лайпциг. Заема позициите на Артистичен директор на Академия “Scuola Danza”, “Нео-класически балет”, Международния конкурс за танци в Кьолн и Festival Internazionale della danza e delle danze. През юни 2016 получава приза “Schiaccianoci d`oro” за умението й да формира млади таланти и да създава професионални танцьори. През 2018 следва още една награда за заслуги в танцовата педагогика от “Grugliasco in Danza” и от регион Пиемонте. Отличена е също като “Най-добър танцов педагог” на Международния конкурс за танцови изпълнители „Хелиос“ 2019, “Да танцувам в Албания 2019” и ГМТК – Глобален международен танцов конкурс 2019 в Уенжу, Китай, където е и президент на журито. Поставя танцови спектакли в Германия, Италия, Сърбия, РС Македония, България, Чехия и др.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
06.02.2023 г. 18:31
Посетено:
777
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36328-sabrina-bosko-s-fevruarska-premiera-2023-na-baleta-romeo-i-zhulieta-vav-varna