Сцена / екран / ефир

Кои са българските документални премиери на София филм фест

Костадин Бонев, Касиел Ноа Ашер, Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров с нови филми

Кои са българските документални премиери на София филм фест
Кадър от филма на Костадин Бонев „Оловният войник“

 

Три български документални филма ще имат премиера в програмата на 27-ия София Филм Фест

Най-новият документален филм на Костадин Бонев „Оловният войник“ е посветен на поета Александър Петров, чиито стихове звучат в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, Д2, Кирил Маричков, Стенли и много други. „Оловният войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност.

„Войник на съдбата“ е третият документален филм на Касиел Ноа Ашер. Посветен е на талантливия български актьор Йосиф Шамли, завършил трагично житейския си път. Пред камерата неговите приятели и близки „реставрират“ миналото му, създават възможното му настояще, мечтаят за допустимото му „бъдеще“. Героите във филма извършват своеобразна „дисекция“ на  възходите и провалите, успехите и съмнението, надеждата и копнежите в битието на актьора.

Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров за първи път се появяват не само като съсценаристи, но и като сърежисьори  в най-новия си документален филм „Герой на нашето време“. Техният герой е строител. Той е честен и прям. Нравствената му система често влиза в противоречие с обществото. За някои той е луд, за други е извор на бездънни афоризми. Да живееш живота си достойно и без компромиси в наше време е геройство. Световната премиера на „Герой на нашето време“ бе в програмата на филмовия фестивал в Солун  през 2022 г.

27-ото издание на Международния София филм фест ще се проведе от 16 до 31 март 2023 г. Повече за предстоящия фестивал може да прочетете в новината в "Културни новини" тук

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
04.02.2023 г. 17:23