Сцена / екран / ефир

Със спектакли в Пловдив започна националното турне на Театър ВЕСЕЛ

Театър ВЕСЕЛ отбелязва своята 25-годишнина

 

Със спектакли в Пловдив започна националното турне на Театър ВЕСЕЛ

Националното турне на екипа на търновския театър бе открито на престижната сцена на Пловдивския куклен театър. Спектаклите за турнето са подбрани от директора на Театър ВЕСЕЛ Веселин Василев със съдействието на мениджърите на държавните куклени театри в страната. Повод за артистичното събитие е 25-ата годишнина от създаването на кукления театър в старата столица.

„Храбрият оловен войник“ вече зарадва зрителите в града под тепетата. Неделните представления на търновските кукленици в Пловдив за пореден път доказаха силата на добрия спектакъл, който шества у нас и по световните сцени в Испания, Австрия, Малайзия, Чехия, Словения, Румъния, Китай, Сърбия, Полша, Русия, Молдова, Тайланд, Мароко, Армения, Италия и Казахстан повече от 20 години. „Храбрият оловен войник“ е спектакъл откровение, който разкрива вечните истини за човешкия живот – за любовта и верността, за силата да отстояваш себе си, за доброто, което въпреки всичко съществува.

„Принцесата и граховото зърно“ е вторият спектакъл, включен в националното турне на Театър ВЕСЕЛ. Първата сцена за класическото заглавие, където ще бъде представен, е голямата зала на Държавен куклен театър – Русе още в началото на февруари. Любителите на кукленото изкуство от дунавския град ще се срещнат със спектакъла, спечелил на международни фестивали престижни театрални награди за актьорско майсторство за Елка Баланова и Веселин Василев, както и за най-добър спектакъл.  „Принцесата и граховото зърно“ е история, чиято идея за истинската стойност на човека е актуална във всички времена. Само сърцето има способността да усети и познае истината...

„Русалка“ по „Легенда за Лорелай“ е третото заглавие от репертоара на театъра, с което се оформя афишът на настоящото национално турне. През февруари театрите в Бургас, Търговище и Сливен очакват да срещнат своята публика с най-новото представление на търновския театър, което през отминалата 2022 година бе част от седем фестивала у нас и зад граница. Легендата за Лорелай е история за разочарованието, за болката и за отмъщението. История за свободния дух и за погубената любов, и за неумиращата любов. Истини, които са неподвластни на времето и пространството. Спектакълът бе удостоен от Община Велико Търново с Награда „Култура“ за 2022 г.

Предвидено е националното турне на Театър ВЕСЕЛ да продължи до края на 2023 година. Предстои да бъдат отбелязани 10 години от началото и на изключително успешния проект „Съботни спектакли за семейна публика“, реализиран с активната подкрепа на Община Велико Търново и с любезното съдействие на читалище „Искра“. Подготвя се е и поредното пето издание на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“, за което има заявени участия на театри от няколко континента. Артистичното събитие, организирано от Театър ВЕСЕЛ и финансирано от Община Велико Търново, ще се състои отново през юни, юли и август в сътрудничество с Фондация „Арт лято“ и Художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново.   

 

Автор:
Театър ВЕСЕЛ
Публикация:
02.02.2023 г. 12:42
Посетено:
631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36283-sas-spektakli-v-plovdiv-zapochna-natsionalnoto-turne-na-teatar-vesel