Сцена / екран / ефир

Компания Дерида гостува в Стара Загора с три визуално-танцови представления

"Темел", "Fractus" и "Телепорт" на 2, 3 и 4 февруари от 19 часа на сцената на Старозагорската опера

 

Компания Дерида гостува в Стара Загора

В три поредни вечери - на 2, 3 и 4 февруари от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора, на която ще бъде разположена и публиката, Компания Дерида ще представи визуално-танцовите представления:

• “Темел” - най-новата продукция на компанията с премиера през март 2022 г.

• “Фрактус” - визуален танцов пърформанс на компанията, резултат от партньорство с пет други международни организации по реализацията на проекта “CLASH! Когато класическият и съвременният танц се сблъскат и се образуват нови форми”, финансиран по програма Творческа Европа.

• “Телепорт” - визуален танцов пърформанс на компанията в копродукция със Студио Форматик.
 
Гостуването в Стара Загора е част от проекта “Компания Дерида на път - Сезон 22-23” на Дерида денс център / Фондация “Арт Линк” и има задача да разпространи танцовите продукции на Компания Дерида извън София. Целта е  създаване на нови национални партньорства и поемане на инициативи към децентрализация на съвременното танцово изкуство в България.
 
След Стара Загора трите представления на компания Дерида гостуват още и на Фестивала “Ерата на водолея”, гр. Бургас, както и на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“, гр. Плевен.
 
Derida Dance Center e първият център за съвременен танц и обучение в България. Той е основан през 2010 г. и функциониращ посредством Фондация “Арт Линк”. Центърът има широк спектър от дейности, чрез които изпълнява целите на организацията, а именно да бъде инструмент за ускоряване развитието на съвременното танцово изкуство в страната, подкрепяйки съществуващите и изгряващи таланти в областта, чрез създаване на нужните за това условия. Основните направления, в които работи центърът са: независими танцови продукции, обучителна и тренинг програма за Съвременен танц, международни партньорства, резидентска програма, презентационна и кураторска дейност.
 
Фондация “Арт Линк” поддържа собствено сценично пространство - Сцена ДЕРИДА/ DERIDA Stage на ул. “Цар Самуил” 32 в София.

Сцена ДЕРИДА е изцяло независимо пространство за съвременно изкуство и култура.

Своето място в ежемесечната програма на сцената намират разнообразни танцови и театрални представления, съвременен цирк, аудиовизуални пърформанси, фотографски и художествени изложби и социални събития.
Освен културен афиш, сцената предоставя време за репетиции и обучение в рамките на програми разработени от организацията (“ Платформа 9 ¾ “; “Резидентска програма на Derida Dance Center”, “Dance PORT Derida” и др.), както и в рамките на партньорски отношения с други културни оператори от страната и чужбина.

Пространството разполага със собствена виртуална разходка, която може да бъде разгледана тук: https://visiontech.bg/derida/
 

Компания Дерида представя на сцената на Старозагорската опера:

2 февруари, 19.00 часа – сцена Опера

"ТЕМЕЛ". В дните на сурвакари, кукери и караконджули, елате да гледате съвременния танцов спектакъл на Компания Дерида - "Темел". "Темел" е спектакъл, изграден върху личното усещане за връзката с корена, вдъхновен от българския фолклор. Дали сме се отдалечили от корена си? А можем ли да се върнем там? Искаме ли? До колко общият ни културен код ни унифицира или напротив – прави ни уникални?
*Представлението е подходящо за деца над 9 год. възраст.

Хореограф: Живко Желязков
Музика: Иван Шопов
Вокал: Ася Пинчева
Гайда: Георги Маринов (Хорхе)
Костюми: Ника Илиева
Реквизит визия: Георги Тодоров
Танц: Ивона Машова, Марина Харалмбова, Николай Райчев, Изабел Миткова
Продуцент: Атанас Маев

Живко Желязков е носител на награда ИКАР 2017 г. със спектакъла S INNER и един от топ 20-те хореографи на Европа за 2018 г. към мащабната платформа "Aerowaves - dance across Europe", избран със спектакъла F63.9. Негови представления са представяни във Ванкувър, Тел Авив (Suzanne Dellal Center), Йерусалим (Machol Shalem Dance House), и Пекин и др.
 

3 февруари, 19.00 часа, сцена Опера

"ФРАКТУС" е танц, вдъхновен от природата на фракталите - фрагментирана геометрична форма съставена от фрагменти подобни на цялото. В представлението вътрешната връзка между фрагментите-тела потапя зрителя в особената красота на хаоса. Концепцията на представлението предоставя възможност за наблюдение от различни перспективи, което позволява на зрителя да изгради собствено триизмерно пространство и да открие личната си връзка с хаоса.
*Представлението е подходящо за деца над 9-год. възраст.

Концепция и хореография: Живко Желязков
Визуална среда: Владислав Илиев
Музика: Иван Шопов
Танц: Ивона Машова, Симона Тодорова, Филип Миланов, Вяра Болградова
Визуална идентичност: Николай Карасъбев
Продуцент: Атанас Маев
Проектен координатор: Милена Виденова
Проектен асистент: Изабел Миткова

Визуалният танцов пърформанс FRACTUS е създаден в рамките на проекта Clash - when classic and contemporary dance collide and new forms emerge, съфинансиран от Програма "Творческа Европа на Европейския съюзи и с финансовата подкрепа на Столична община, Дирекция "Култура" и Национален фонд „Култура“.

 

4 февруари, 19.00 часа, сцена Опера

"ТЕЛЕПОРТ" е опит върху взаимодействието на танц и технологии, който пренася зрителя от сценичната среда към дигиталното пространство и обратното.
Пърформансът фокусира вниманието върху подскоците между on и offline и доколко действията в единия свят влияят на другия и обратно. Равни ли са тези светове и можем ли да живеем само offline? А може ли само online да се живее?
*Представлението е подходящо за деца над 9 год. възраст.

Идея: Владислав Илиев, Живко Желязков
Хореограф: Живко Желязков
Асистент хореограф: Вяра Болградова
Танц: Изабел Миткова
Музика: Иван Шопов
Визуална среда: studio Phormatik.
Notch дизайнер: Михаил Илиев
3D среда: Михаил Илиев, Матьо Дервенков
Осветление и мапинг: Владислав Илиев
Фотограф: Марин Кафеджийски
Продуцент: Атанас Маев
 
Билети на касата на Държавна опера Стара Загора или
справки и резервации на: +359 887 444 360; +359 885 509 829; +359 42 622 431.
 
Проектът "Компания Дерида на път - Сезон 22-23" се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България - Програма "Разпространение".
 
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
28.01.2023 г. 13:52
Етикети:
"Телепорт""Fractus"съвременен танцЖивко ЖелязковДържавна опера Стара Загора
"Темел"
визуално-танцови представления
Компания Дерида
Посетено:
1629
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36273-kompaniya-derida-gostuva-v-stara-zagora-s-tri-vizualno-tantsovi-predstavleniya