Сцена / екран / ефир

Националната опера и балет на Северна Македония представя в Пловдив балета „Госпожиците от Авиньон“

На 7 февруари в Дом на културата, начало 19:00 часа

 

◊ ПОКАНА

Националната опера и балет на Северна Македония представя в Пловдив балета „Госпожиците от Авиньон“

Авторска музика, атрактивна хореография и нео-класика в балета в 9 картини на Балетната трупа на Националната опера на Северна Македония "Госпожиците от Авиньон", вдъхновен от едноименната картина на Пикасо, посветен на неговите музи.

Хореографията се развива на фона авторската музика на Калиопи Букле, в
която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят. Въпреки
че е определян като модерен, спектакълът носи основните елементи на
класическия балет.

„Докато се взирах в един от сънищата си в картината на Пикасо „Госпожиците от Авиньон”, една муха кацна на платното. Тя започна да бръмчи, да лети от единия до другия край на картината и да я разглежда с кураторска прецизност. Докосвайки изображението, тя го пресъздаваше, бръмчейки. В този момент в съня си скицирах текста на „Госпожиците от Авиньон”.“ – споделя авторът на либретото Сашо Димоски.

В главните роли пловдивската публика ще види примабалерините Александра Миялкова и Мими Поп-Алексова Атанасовска, както и солисти на Националната опера и балет на Северна Македония.

Хореограф и режисьор на спектакъла е директорът на Балета на Националната опера и балет в Скопие, Олга Панго. Тя е най-утвърденият балетен хореограф в страната си. Панго е примабалерина, хореограф и балетен педагог. Завършила е Националното балетно училище в Скопие, Северна Македония. През 2005г. се дипломира с магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен педагог и хореограф. От 2017 година е директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на престижни международни балетни конкурси, провежда семинари и майсторски класове в страната и в чужбина. Има авторски хореографии в редица балетни, драматични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.

Гастролът на балетната трупа на Националната опера на Северна
Македония е по покана на Опера Пловдив и се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

По линия на културния обмен Опера Пловдив ще представи «Дългата коледна вечеря» в Скопие седмица по-късно.

Националният балет на Северна Македония и неговите солисти са познати на публиката на OPERA OPEN с участието си в спектаклите „Дон Кихот“, „Лебедово езеро“ и „Ана Каренина“.

Билети за „Госпожиците от Авиньон“ се продават на касата на Операта, мрежата Ивентим и онлайн на eventim.bg.

 

Автор:
Никола Шопов
Публикация:
28.01.2023 г. 12:18
Етикети:
Олга ПангоПикасоДом на културатаПловдив
Сашо Димоски
Калиопи Букле
"Госпожиците от Авиньон"
Национална опера и балет на Северна Македония
Посетено:
1870
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36272-natsionalnata-opera-i-balet-na-severna-makedoniya-predstavya-v-plovdiv-baleta-gospozhitsite-ot-avinyon