Сцена / екран / ефир

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с висок старт в 2023 година

Зрителски рекорд, партньорство с три поколения от писателския род Димови, проект с творци от РС Македония, ремонт на Сцена Филиал

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с висок старт в 2023 година: 1
Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с висок старт в 2023 година: 2
Сцена от "Юн Габриел Боркман" на Ибсен, реж. Пламен Марков
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с висок старт в 2023 година: 3
Теодора Димова на премиерата на "Поразените", реж. Стоян Радев Ге. К., ГХГ Варна, 02.10.2020 г.
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с висок старт в 2023 година: 4
Аплодисменти за "Тютюн" от Димитър Димов, драматургичен вариант Юрий Дачев, реж. Бина Харалампиева, Летен театър Варна, 22.07.2022 г.
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с висок старт в 2023 година: 5
Сцена Филиал преди основния ремонт, януари 2023 г.
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с висок старт в 2023 година: 6
3D визия на Сцена Филиал след основния ремонт, проект на арх. Димитър Стефанов.

 

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ“ С ВИСОК СТАРТ В 2023 ГОДИНА

Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, разказва за първата премиера 2023 на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", зрителските рекорди 2022, партньорството с три поколения от писателския род Димови, международния проект с творци от РС Македония и старта на дългоочаквания ремонт на Сцена Филиал.

 

Първа премиера 2023 с Ибсен

Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ се поздрави вече с изключително успешната януарска премиера на предпоследната пиеса на Ибсен „Юн Габриел Боркман“, към която светът не е преставал да проявява интерес, в момента се играе в два лондонски театъра. Седмата сценична реализация на Ибсен в историята на нашия театър е дело на режисьора Пламен Марков, сценографката Мира Каланова и  композитора Калин Николов, като в главната роля посрещаме известния актьор Николай Урумов, с когото си партнират доайенът Михаил Мутафов, Милена Кънева, Биляна Стоева, Миглена Везирова и младите Теодор Каракачанов и Мелин Ердинч, възпитаници от НАТФИЗ на проф. Марков.

Зрителски рекорд 2022

Стъпваме върху постиженията на един много добър сезон, в който през 2022 година Варненският драматичен театър изнесе общо 103 спектакъла пред 35 000 зрители. Екипът пътува на повече от 40 турнета из страната с различни заглавия, които се играха пред повече от 19 000 зрители. Това определено е рекорд, към който може да добавим още един рекорд – 2400 зрители, изпълнили до краен предел Летния театър през юли 2022 г. за спектакъл на „Тютюн“. Преди няколко години за пръв път опитахме да играем театрални представления в Летния театър, които имаха успех, но не с такъв мащаб, както „Тютюн“.

Партньорство с три поколения от писателския род Димови

Тук със задоволство искам да споделя, че продължаваме да работим с голямата писателска фамилия Димови. Започнахме в пандемичната 2020 година с първа театрална постановка в България по романа „Поразените“ от Теодора Димова на режисьора Стоян Радев Ге. К., след това дойде „Тютюн“ по романа на Димитър Димов на режисьорката Бина Харалампиева и драматурга Юрий Дачев, а през тази година подготвяме „Ботушът“ от Лило Петров, представител на третото  поколение Димови. Наследил писателския талант на рода, той продължава темата от „Поразените“ за терора над българската интелигенция от т. нар. „народна власт“ след 1944 г., като към разтърсващите изповеди на трите жени и детето от романа на Теодора Димова, прибавя разказите на четирима мъже. Режисьор отново е Стоян Радев Ге. К., участват актьорите Константин Соколов, Николай Божков, Недялко Стефанов и Станислав Кондов. Премиерата на „Ботушът“ предстои на 4 април. Много се радвам, че продължава партньорството ни и с постановъчния екип на „Тютюн“. Режисьорката Бина Харалампиева и драматургът Юрий Дачев избраха да поставят на варненска сцена „Под игото“ от Иван Вазов с премиера през септември.

Международен театрален проект

През ноември ще излезе на сцена и международен проект, в който Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ се колаборира с известни творци от РС Македония за постановката на „Пролетно тайнство“ от Сашо Димоски; редактор Александър Секулов, драматург на Пловдивския театър; режисьор Васил Зафирчев; хореограф Олга Панго. Договорихме се за три премиерни спектакъла на „Пролетно тайнство“ – една предпремиера във Варна и две премиери в РС Македония, като първата премиера ще бъде в рамките на международния фестивал МОТ в Скопие, а втората ще се играе в рамките на Международния театрален фестивал в Битоля.

Старт на дългоочаквания ремонт на Сцена Филиал

Наред с тези новини, отнасящи се до пряката ни творческа работа, най-голямата новина за нас е, че започват демонтажните работи около забавилия се заради инфлацията, отдавна планиран ремонт на Сцена Филиал. Да припомня, че основен ремонт на Сцена „Филиал“ не е правен от 1965 г., както и че сегашната реконструкция и модернизация, по проект на арх. Димитър Стефанов, се осъществява най-вече със съдействието на Община Варна. Ремонтът възлиза на 6 825 503 лв, от които 5 398 175 лв е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“,  1 346 328 лв са осигурени чрез кредит от Община Варна, а Общинският съвет гласува допълнителни 1 700 700 лв за компенсация на инфлацията по методика, изработена на правителствено ниво.   Строително-монтажните работи ще осигурят подобряване на енергийните характеристики на сградата, ще бъде улеснен достъпът на хора с увреждания. Планирано е и купуване на съвременно театрално оборудване и обзавеждане. Надяваме се ремонтът да завърши в срок, така че в края на следващата година да имаме едно хубаво обновено пространство с нов въртящ се кръг, камерна сцена и репетиционни зали. 

Мултифункционална сграда за сценични изкуства

Очакваме скоро да бъде публикуван и годишният доклад по Плана за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021–2027, в който ние сме внесли предложение за изграждане на нова мултифункционална сграда за сценични изкуства, която ще отговори на съвременните културни потребности на нашия град и ще затвърди международния имидж на Варна като морска културна и туристическа столица на България.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.01.2023 г. 15:57
Посетено:
911
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36266-dramatichen-teatar-stoyan-bachvarov-s-visok-start-v-2023-godina