Сцена / екран / ефир

„Това не го казвай!“ – Теодора Духовникова, Захари Бахаров и Явор Гърдев заедно на театралната сцена

Премиерата на френската комедия от Саломе Льолуш ще бъде на 12 февруари в кино „Люмиер“ в София

„Това не го казвай!“ – Теодора Духовникова, Захари Бахаров и Явор Гърдев заедно на театралната сцена

 

◊ ПОКАНА

„Това не го казвай!“ е новата пиеса на българската театрална сцена, която събира заедно актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров с режисьора Явор Гърдев. Премиерата на френската комедия от Саломе Льолуш ще бъде в кино „Люмиер“ в София на 12 февруари.

Какво можем да кажем? Кога? По какъв начин? При какви обстоятелства? Въпреки, че приемаме за даденост словото да е свободно, има неща, които вече не могат да бъдат казани. Особено в отношенията между мъжа и жената.

Те обаче си казват всичко. Двама герои с адски характери. Той е без скрупули, провокира и не си мълчи. Тя е без филтър, нахална и надменна. Те се обичат, но прекарват по-голямата част от времето си в спорове и противоречия. Пари, политика, пластична хирургия, социални мрежи… Темите са безкрайни, какъвто е и спорът, защото никой не отстъпва от позицията си.

Те са Теодора Духовникова и Захари Бахаров и под режисурата на Явор Гърдев заедно „сглобяват“ на театралната сцена „Това не го казвай!“. Френската пиеса е с три номинации за наградата „Молиер“ 2022 – за „Най-добра комедия“, „Най-добър актьор в частен театър“ и „Най-добър автор“.

Изричането на истината е велика илюзия, носеща със себе си усещането за морално превъзходство, вродено безстрашие и доминация над всички онези, които по една или друга причина не могат да си позволят лукса на подобно изричане. „Това не го казвай!” от Саломе Льолуш е пиеса, която изследва колко силен и опасен може да бъде езикът на „истината”, колко поразяващи могат да бъдат „истинните” думи и колко смазваща и разрушителна може да бъде непремерената им употреба“, разказва режисьорът Явор Гърдев.

И допълва: „Двама възрастни безпощадно се млатят с думи, като да са деца, попаднали в склад с чукове. Безогледното и нетактично размахване на тежките словесни играчки обаче, освен че покачва нивата на адреналина, също така започва да чупи костите на доверието, докато лека-полека не разкъсва и фината тъкан на самото общуване“.            

„Това не го казвай!“ е една комедия от диалози в свободен и нестандартен тон. Репликите са остри, но едновременно с това и смешни… Защото са истина. И защото присъстват в живота на всяка една семейна двойка.

Сценографията на постановката е на Свила Величкова, преводът - на Снежина Здравкова, звуков дизайн - Генадий Иванов, а Стефан Н. Щерев е автор на светлинния дизайн. Продуцент на спектакъла е „База Х“.

Премиерата в София беше разпродадена за дни, следват още две дати в столицата – на 13 и 15 февруари, както и във Варна – на 16 март, и в Пловдив – на 8 април.

Медиите пишат за пиесата:

„Интелигентен текст, който е в крак с времето. Комедия, която не трябва да пропускате!“ (RTL)

„Едно от петте най-добри представления за сезона. За нас беше наслада!“ (вестник „Паризиен“)

„Брилянтен! Неустоим спектакъл!“ (списание „Пари Мач“)

 

БИЛЕТИ:

• София, 13 февруари https://bit.ly/3R0JHlF

• София, 15 февруари https://bit.ly/3kzQKFZ

• Варна, 16 март https://bit.ly/3ZLGXwA

• Пловдив, 8 април https://bit.ly/3CWna3Q

 

 

 

Автор:
Татяна Павлова
Публикация:
27.01.2023 г. 15:02
Етикети:
Свила ВеличковакомедияпремиераЗахари БахаровТеодора ДуховниковаЯвор ГърдевСаломе Льолуш
"База Х"
Генадий Иванов
Стефан Н. Щерев
Снежина Здравкова
кино "Люмиер"
"Това не го казвай"
Посетено:
925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36264-tova-ne-go-kazvay-teodora-duhovnikova-zahari-baharov-i-yavor-gardev-zaedno-na-teatralnata-stsena