Сцена / екран / ефир

„В полите на Витоша” под режисурата на Крис Шарков гостува на софийска сцена

Спектакълът на Драматичен театър Ловеч ще бъде представен на 30 януари в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”

„В полите на Витоша” под режисурата на Крис Шарков гостува на софийска сцена

 

„В полите на Витоша” под режисурата на Крис Шарков гостува на софийска сцена

Един от шедьоврите в българската драматургия – „В полите на Витоша” от Пейо Яворов, вече е в репертоара на Драматичен театър Ловеч.

След двете премиери през декември – в Ловеч и в София, театърът отново ще гостува в столицата. Това ще се случи на 30 януари от 19 ч. на сцената на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Спектакълът е под режисурата на Крис Шарков, който категорично заявява присъствието си на българската театрална сцена.

Билетите са в продажба на касата на НАТФИЗ и онлайн в мрежата на eventim - https://bit.ly/3WXeDVz  и grabo.bg, където са с намаление - https://bit.ly/3QU5TOp .

През последните няколко години трупата на Ловешкия театър вдъхновява режисьорите със своя млад състав. Затова и Крис Шарков избира в главните роли на Мила и Христофоров да се превъплътят актьорите Боряна Бабанова и Неделин Найденов. Заедно с тях на сцената ще излязат Петко Венелинов, Елица Костова, Георги Грозев, Дейвид Тумбарков, Явор Костов – Яша и Аделина Петрова.

Сценографията и костюмите за Яворовата пиеса са дело на Кирил Наумов, който тази година беше удостоен с награда за костюмография за спектакъла „Службогонци” от 25-о юбилейно издание на Международния фестивал „Дни на комедията” в град Куманово, Северна Македония. По музиката работи Емилиян Гацов-Елби, известен с творчеството си за спектакли на Народния театър „Иван Вазов”, Театър „София”, Театър 199 и други. Плакатът е дело на графичния дизайнер и фотограф Драгомир Димчев.

 „В полите на Витоша” на Пейо Яворов неслучайно е посочвана като един от шедьоврите на българската драматургия. Думите на автора докосва със своята нежност и любовна лирика, но в същото време се забиват като остриета от невъзможност. Тя е и една от първите български пиеси с европейска проблематика и форма, следваща две основни линии – политическа и любовна.

Двадесетгодишната Мила и младият политик Христофоров са олицетворение на онази чиста любов, готова да унищожи дори тялото, за да може да просъществува, макар и не на този свят. Причината да се стигне до подобна крайност е една – пропитият от алчност брат на Мила Стефан Драгоданоглу, също депутат, но от противоположна на Христофоров партия.

Интересите на Стефан се въртят единствено около материалните облаги, затова иска да омъжи Мила за прилепчивия д-р Васко Чипиловски – заможен и добре поставен в обществото мъж. Любовта обаче е непримирима, трагичният край - неизбежен.

„В полите на Витоша” далеч не е родена от фантазията. В нея Яворов вплита личната си любовна история с Мина Тодорова, чийто край е определен от смъртта.

Освен характерната за автора красива неосъществимост на любовното чувство, пиесата се занимава и с вечния проблем за невъзможността на адаптация на българския интелектуалец в социалния и политически живот.

„И една материална култура не служи за нищо, щом не е условие за реализирането на духовни цели”, казва героят на Яворов, Христофоров. С тези негови думи става ясно страданието на поета и трудността му да приеме суровата действителност, в която се развива животът му.

“В полите на Витоша” е отпечатана през юли 1911 г. Пиесата обръща внимание на проблеми, характерни за времето си. В нея се виждат образите на забогатели по нечестен начин българи или идеалисти, които дори не спирайки да се борят, накрая остават единствено с нереализираните си блянове. В диалозите на автора стоят също политици, политиканстващи в името на материалната изгода, алчни и готови на всичко, за да се доберат до повече власт.

* * *

Събитието във Фейсбук: https://fb.me/e/5zS2KO0EC

 

 

Автор:
Маргарита Капитанска, Драматичен театър Ловеч
Публикация:
28.01.2023 г. 12:37
Етикети:
НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”Крис ШарковПейо ЯворовДраматичен театър Ловеч
Неделин Найденов
Боряна Бабанова
„В полите на Витоша”
Посетено:
437
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36260-v-polite-na-vitosha-pod-rezhisurata-na-kris-sharkov-gostuva-na-sofiyska-stsena