Сцена / екран / ефир

Опера Пловдив представя на софийска сцена два свои емблематични спектакъла тази седмица

„Дългата коледна вечеря" - 23 януари, НТ "Иван Вазов" и "Исус Христос Суперзвезда" - 28 януари, Зала 1 на НДК

 

Опера Пловдив представя на софийска сцена два свои емблематични спектакъла тази седмица

На 23 януари Опера Пловдив представя на сцената на Народен театър „Иван Вазов" танц театър от световния хореограф Раду Поклитару - „Дългата коледна вечеря" по едноименната пиеса на Торнтън Уайлдър и музика на Вивалди и „Жени в ре минор" по музика на Бах, вдъхновен от „Домът на Бернарда Алба" от Лорка.

Премиера на софийска сцена ще бъде и хитовата рок опера "Исус Христос Суперзвезда" от Андрю Лойд Уебър, с режисьор Веселка Кунчева и диригент Константин Добройков, на 28 януари в Зала 1 на НДК.

„Дългата коледна вечеря" е балет-размисъл за преходността на живота, за суетните и безполезните дела, с които запълваме скъпоценните минути, часове и години от престоя си на Земята. Постановката проследява деветдесет години от живота на аристократично семейство, минаващи в поредица от коледни вечери. Празник след празник съдбите на хората се разтварят в забрава като пеперуди еднодневки, без да оставят нищо след себе си.  Ярката, гротескна хореография по музика на Вивалди успява да достигне до сърцето на всеки зрител и без морализиране да постави въпроса  - с какво се различаваме от сценичните герои?  Пиесата „Дългата коледна вечеря" на отличения с Пулицър американски драматург Тортън Уайлдър продължава да присъства в афиша на редица драматични театри в Европа и САЩ, по нея е създаден филм, както и опера от композитора Паул Хиндемит.

„Жени в ре минор" е спектакъл, пропит с преклонение пред гения на Й. С. Бах. Раду Поклитару разказва трагична история за едно несъществуващо женско приятелство, което служи само като извинение за разгръщането на необичайно сложни многофигурни композиции и пронизителни дуетни фрагменти. 

Премиерните балетни заглавия са на украинския хореограф Раду Поклитару - основател и главен балетмайстор на Академичния театър за модерен балет Киев, заслужил деятел на културата на Украйна, народен артист на Молдова, носител на множество европейски международни награди, професор в катедрата по модерна хореография в Киевския национален университет за култура и изкуства.  Освен десетките спектакли в Киевския модерен балет, през годините той поставя балетни постановки в Болшой театър, Мариинский театър, националните опери на Украйна, Молдова, Латвия, Беларус, Чехия, Сърбия и др. От началото на войната в Украйна Раду Поклитару е част от екипа на Опера Пловдив.

Силно визуалният спектакъл на Веселка Кунчева "Исус Христос Суперзвезда" ще представи трупата на Опера Пловдив и в препълнената Зала 1 на НДК. В ролята на Исус е рок певецът Николай Воденичаров-Никеца, срещу него като Юда се изправя Владимир Михайлов, известен артист и музикант, изпълняващ главната роля в нашумелия сериал „Братя". Безкомпромисният певец изпълнява и главните роли в мюзикълите „Фантомът на операта", „Клетниците" и „Мамма миа".  Гласовитата Керана е Мария Магдалена, публиката ще разпознае и Константин Кацаров, фронтмен на група „Ренегат", в ролята на Анна. Останалите партии се изпълняват от актьора Цвети Пеняшки и солистите Марк Фаулър, Владимир Ников, Евгений Арабаджиев, Август Методиев и др. В спектакъла участват Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив. Рок операта „Исус Христос Суперзвезда" се изпълнява на английски език със субтитри на български.

Талантливата режисьорка Веселка Кунчева пренася историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда Искариотски в едно мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя Месия. С характерните за стила си силно визуални изразни средства тя изследва безкрайния цикъл на вяра и отричане. Сценографията на Мариета Голомехова допълва режисьорската концепция като пресъздава подземен град-гробище, олицетворяващ "бездомието" на света,  в който живеем.

 

Автор:
Никола Шопов, Държавна опера Пловдив
Публикация:
23.01.2023 г. 11:34
Посетено:
449
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36235-opera-plovdiv-predstavya-na-sofiyska-stsena-dva-svoi-emblematichni-spektakala-tazi-sedmitsa