Сцена / екран / ефир

Емблематичните програми "Хоризонт" и „Христо Ботев" на БНР - 52 години в ефира!

Двете национални програми на Българското национално радио отбелязват днес своя 52-ри рожден ден

Емблематичните програми "Хоризонт" и „Христо Ботев" на БНР - 52 години в ефира!

 

Емблематичните програми "Хоризонт" и „Христо Ботев" на БНР - 52 години в ефира!

На 4 януари 1971 година в 6 часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма „Хоризонт", която и днес е с най-висока степен на обществено доверие, според годишния доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс" към университета Оксфорд. Новините на кръгъл час, актуалните коментарни блокови предавания и най-богатата музикална фонотека правят „Хоризонт" безспорен лидер в българския радио ефир вече повече от пет десетилетия.

На същата дата преди 52 години се ражда и най-авторитетното предаване на БНР за обществен диалог – „Неделя 150", което е сред най-цитираните и днес с гласовете и въпросите на Диана Янкулова и Явор Стаматов.

Програмата на „Хоризонт" става 24-часова три години по-късно, през септември. Също на 4 януари, но през 1989-а, се появява и друго емблематично предаване „12+3", а 42 години от първото излъчване днес отбелязва „Хоризонт за вас".

От 4 януари 1971 г. Втора програма на Българското национално радио носи името „Христо Ботев". В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.), съществуващите дотогава програми „Знание" и „Орфей" на БНР, са преструктурирани и програма „Христо Ботев" поема техните характеристики и функции. Така тя се развива и утвърждава като най-голямата и авторитетна българска медия за култура, образование и музика.

Запазване и отстояване на принципите на плурализма, чрез представяне на различни гледни точки към актуалните и важни за обществото теми от страната и света, поддържане на високи професионални стандарти и журналистическа етика, развитие на програмното съдържание в отговор на всичко, което вълнува аудиторията по всички информационни канали – чрез ефира и онлайн, е онова, което продължава да държи високо летвата на гарантираното качествено, достъпно и проверено съдържание, което създават журналистите, музикалните редактори и техническите екипи на националните програми на БНР. Защото гласът на радиото – това са хората и те го правят силен, значим и свободен, във всеки миг и всяка секунда.

Слушайте го в ефира на „Хоризонт" и „Христо Ботев" и онлайн на binar.bg!

Честит празник!

 

Автор: Катя Василева, БНР
04.01.2023 г. 12:46
Посетено: 264
Етикети: Българско национално радио, БНР, 52 години в ефира, национални програми, „Христо Ботев", "Хоризонт"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36137-emblematichnite-programi-horizont-i-hristo-botev-na-bnr-52-godini-v-efira