Сцена / екран / ефир

Театър, съвременна опера и пространствена инсталация в "Кастор. Портрети на неизвестното" на Дундаков/ Гърдев/ Шурелов

Софийска премиера на 29 и 30 декември 2022 в Център за съвременни изкуства „Топлоцентрала"

Театър, съвременна опера и пространствена инсталация в "Кастор. Портрети на неизвестното" на Дундаков/ Гърдев/ Шурелов

 

Композиторът Петър Дундаков, режисьорът Явор Гърдев и сценографът Венелин Шурелов се обединяват в музикално-драматичния и визуален пърформанс „КАСТОР. Портрети на неизвестното", чиято софийска премиера ще се състои на 29 и 30 декември в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала".

Спектакълът се превърна в едно от събитията на миналата година, когато негова работна версия беше представена под открито небе на Международния театрален фестивал „Варненско лято" и донесе номинация за наградата „Икар" на Явор Гърдев този път в новата му роля на автор на текста „Кастор". Тук той изненадва със съчетаването на стриктно документална основа, преминаваща постепенно в мистификация с научно-фантастичен характер, отиваща далеч напред във времето.

„Времевият период, който нашият сюжет обхваща, е от 231 години, а изходното му събитие е онази пресконференция през 2016 г., на която Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и Юрий Милнер обявиха, че ще инвестират огромни средства в изработването на нова технология за скоростно придвижване на космически кораб" – разказва Явор Гърдев. – „Като започнах да изследвам темата, ми стана ясно колко далеч е още човечеството от „покоряването" на космоса и колко смехотворни все още са технологиите, с които разполагаме за тази цел. Мисълта на какво невероятно изпитание би бил подложен човекът, за да постигне дори една неимоверно скромна мечта в овладяването на близкия космос, застана в центъра на историята на Кастор Пек."

Кастор е обитател на пуста колония на екзопланета в най-близкия космос. Той започва да получава съобщения от самия себе си с указания как да предотврати предстоящата си смърт и постепенно пътуването му в космоса се превръща в пътуване из дебрите на собствената му личност.

Обединяването на театрална изразност със съвременна опера в общ спектакъл е по идея на Петър Дундаков. Първоначално проектът възниква именно като музикална композиция. „Този проект започна за мен през 2019 г., когато написах „Портрет на неизвестното" – музикално произведение за сопрано, пиано и класическа перкусия" – споделя композиторът. – „Вдъхновението дойде от рефлексията ми върху времето, в което живеем, и перцепцията за бъдеще. Светът днес изглежда все по-контролируем, а това, което започва да липсва в него, е непознатото, неизвестното. Все по-малко сме изкушени от него,  независимо че то непрекъснато ни напомня за себе си. Това беше първоначалният ми размисъл и вдъхновение за създаването на музикалното произведение – диалектиката между прогреса и непознатото."

Визуалната и пространствената среда на спектакъла е дело на мултидисциплинарния артист и сценограф Венелин Шурелов, който също силно се интересува от космоса („Ротор") и футуристиката („Man Ex Machina").

В дебрите на неизвестното ще ни поведат изтъкнатите музиканти Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (роял), а в ролята на Кастор влиза Иван Бърнев, който наскоро се завърна триумфално от Мадрид с поредна награда за негова роля в киното.

Гледайте „КАСТОР. Портрети на неизвестното" на 29 декември от 20:00 ч. и на 30 декември от 18:00 ч. и от 21:00 ч. в „Топлоцентрала", ул. „Емил Берсински" 5 (Южен парк II).

Билети на касата на „Топлоцентрала" всеки ден след 16:00 ч. и онлайн тук.

Продукцията се разпространява от Сдружение "Антракт с подкрепата на Столична програма „Култура".

* * *

Повече информация: на сайта на "Топлоцентрала"

Фейсбук събитие: https://fb.me/e/2ZfiDXUIg

Отзиви: "Портрети на неизвестното" на Петър Дундаков, Явор Гърдев и Венелин Шурелов

 

 

Автор:
Екип на Сдружение "Антракт"
Публикация:
24.12.2022 г. 15:33
Етикети:
Венелин ШуреловЯвор ГърдевПетър Дундаков
музикално-драматичен и визуален пърформанс
„КАСТОР. Портрети на неизвестното"
Посетено:
2548
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36116-teatar-savremenna-opera-i-prostranstvena-instalatsiya-v-kastor-portreti-na-neizvestnoto-na-dundakov-gardev-shurelov