Сцена / екран / ефир

Нона Йотова и Веселин Анчев в "Пиеса за двама"

Премиерата е в Театър 199

 

Най-новото заглавие в афиша на Театър 199 "Валентин Стойчев" е "Пиеса за двама" от Тенеси Уилямс. Премиерните представления са на 21 декември 2022 г., 5 и 21 януари 2023 г.

Постановката е дело на Елена Панайотова, а в ролите влизат актьорите Веселин Анчев и Нона Йотова. 

Преводът е на Кръстан Дянков, сценография и костюми - Юлиян Табаков, музика - Петър Дундаков. 

Тенеси Уилямс създава няколко версии на „Пиеса за двама“. Първата от тях е представена през 1967 г. в Лондон и Чикаго, а последният вариант е изпълнен за първи път в Лондон през 1973 г. В България този вариант се поставя за първи път.

Историята ни среща с брат и сестра, които са изоставени от актьорската си трупа пред препълнена с публика зала в неизвестен държавен театър. Те решават да играят „Пиеса за двама“, в която истинският им живот се слива с въображаемия на героите им, които са се затворили в дома си след трагичната смърт на техните родители. Пиесата размива границите между реалност, спомени и фантазии и предизвиква у героите паника от невъзможността да контролират собствената си съдба. Чрез пиесата те надават едновременно вик за помощ и вик на протест срещу социалната изолация, нетолерантността към различията и бездушността на обществото. Героите изминават дълъг път към среща с най-дълбоките си страхове и освобождаването от тях, осъзнавайки любовта, която изпитват един към друг.

Мисля, че това е най-красивата ми пиеса след „Трамвай желание“ и никога не съм спирал да работя по нея. Написах я, когато наближавах психически срив, бях напълно изплашен и я пренаписах след предполагаемото ми възстановяване Това е вик на сърцето, всъщност творческата работа и целият ми живот, в известен смисъл са вик на сърцето.

Тенеси Уилямс
 
 
Автор:
Театър 199 "Валентин Стойчев"
Публикация:
20.12.2022 г. 21:57
Посетено:
626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36103-nona-yotova-i-veselin-anchev-v-piesa-za-dvama