Сцена / екран / ефир

Валентин Ганев поставя "Дневникът на един луд" в Университетски театър на НБУ

Премиера на 22 декември 2022 в Университетски театър на НБУ

 

Актьорът и режисьор Валентин Ганев изпраща 2022 година с премиера на пиесата на Н. В. Гогол „Дневникът на един луд“ в Университетски театър на НБУ.

„Всеки, занимаващ се с театър, разказва нечия история, с надеждата да прикове и провокира вниманието и емоциите на група гледащи. Повестта на Гогол ни даде възможност да разкажем така, както ни харесва, за пречистващата сила на страданието, за смазващата сила на властта, за копнежа на едно човешко същество по най-простите неща – топлина, обич, близост.“, споделя Валентин Ганев.

В моноспектакъла участва актрисата и преподавател в департамент Театър на НБУ гл. ас. д-р Антоанета Петрова. Още в края на студентските си години актрисата избира да се потопи в този „иначе мъжки текст“ за своята дипломна работа. Преди 20 години нейният преподавател по актьорско майсторство Валентин Ганев се пита дали това е възможно.

„В процеса на това педагогическо упражнение изкристализира идеята за чиновника като особен вид зеленчук, лишен от пол, смазан от една машина, която отнема естествения копнеж за човешка близост и любов. Благодарение на отворените си сетива, вродена вътрешна пластичност и фанатично трудолюбие, Антоанета Петрова постигна ярка, вълнуваща интерпретация на прословутия “малък” Гоголев човек.“ - споделя Ганев.

“Всички ние излязохме от ръкава на Гоголевия шинел" - признава Достоевски. Поколения руски, европейски, световни писатели се прекланят пред странното, мистично, пораждащо чудовища, но и светли светове Гоголево въображение. Лудост и гениалност съжителстват на един ръб... По този опасен ръб ходи и нашето време. И акуратно вписва в своя интимен дневник безумие и просветление, жестокост и милосърдие, гибел и живот, добро и зло, война и мир...

Може би някъде, някога, след нас, някой ще затвори последната страница на този безумен ръкопис?

Дотогава от ръкава на Гоголевия шинел ще извира човеколюбие, трескаво и самотно, болезнено и отчаяно. Но неизтребимо.“

След участия в редица фестивали у нас и в чужбина и 20 години след създаването си спектакълът се завръща на сцената на Университетски театър на НБУ, а причината за това, както споделя Валентин Ганев е, че “малкият човек” продължава опитите си да разкъса ципата на своето потиснато его и може да полудее във всяка възраст.

Гледайте „Дневникът на един луд“ на 22 декември (четвъртък), 2022, 19 часа.

Билети: https://epaygo.bg/

 

Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

 

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
20.12.2022 г. 13:29
Посетено:
569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36096-valentin-ganev-postavya-dnevnikat-na-edin-lud-v-universitetski-teatar-na-nbu