Сцена / екран / ефир

Започна голямото турне на Балета на Държавна опера Стара Загора

В продължение на близо два месеца балетната трупа и оркестърът на Старозагорската опера ще представят в различни градове на Германия и Нидерландия „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” от П. И. Чайковски

 

ЗАПОЧНА ГОЛЯМОТО ТУРНЕ НА БАЛЕТА НА СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА

В продължение на близо два месеца – от 7 декември 2022 до края на януари 2023 година балетната трупа и оркестърът на Старозагорската опера ще представят в различни градове на Германия и Нидерландия общо 41 спектакъла на балетите „Лебедово езеро” (26) и „Лешникотрошачката” (15) от П. И. Чайковски. Спектаклите ще дирижират диригентите Ивайло Кринчев и Владимир Бошнаков. Концертмайстор Юлиан Стоянов.

Турнето започна с изключителен успех със спектакъла на балета „Лешникотрошачката” на 7 декември, представен на сцената на театъра в Лелистад, Нидерландия. В главните роли нидерландската балетна публика аплодира възторжено Анелия Димитрова (фея Драже), Кармен Демирташ (Мари), Демян Решетняк (Принц Коклюш), Томоки Ишиго (Принц Лешникотрошачка), Марсело Молина (Дроселмайер). 

На 13 декември талантливата многонационална трупа на Старозагорската опера под ръководството на примабалерината Силвия Томова ще се изяви на сцената на театър „Луксор” в Ротердам в „Лешникотрошачката”.

В Бон блестящата балетна трупа и нейните солисти са вече добре познати от гостуването миналата година. Тази година ще зарадват своите нетърпеливи почитатели на 14 и 15 декември с „Лебедово езеро”, а на 22 и 23 декември се връщат отново на сцената на театъра в Бон с любимия балет на малки и големи в навечерието на коледните празници - „Лешникотрошачката”.

На 3 януари 2023 г. турнето продължава в Грьонинген с „Лебедово езеро”, на 8 януари 2023 г. в Утрехт с две представления на „Лебедово езеро”, на 12 януари 2023 г. в Маастрихт с „Лебедово езеро”. 

Ценителите на класическия балет очакват още Балета и оркестъра на Държавна опера Стара Загора на престижните сцени на театрите в Антверпен, Хугевеен, Аиндховен и др. Последният  спектакъл от турнето е на 22.01.2023 във  Веенендал, Нидерландия.

Турнето се организира от авторитетната агенция DG Theater • De Graaf & Cornelissen Entertainment.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
10.12.2022 г. 15:01
Посетено:
1221
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36032-zapochna-golyamoto-turne-na-baleta-na-darzhavna-opera-stara-zagora