Сцена / екран / ефир

Великолепната оперета на Йохан Щраус-син "Прилепът" ще зарадва русенската публика предколедно

Спектакълът ще се играе на 10 декември, събота, от 19 часа в Доходното здание

 

Великолепната оперета на Йохан Щраус-син "Прилепът", която спокойно можем да наречем неговия най-голям шедьовър, ще зарадва русенската публика предколедно!

Спектакълът ще се играе на 10 декември, събота, от 19 часа в Доходното здание.

Първото изпълнение в Русе всъщност е било на 29 декември, през 1965 година, с диригент Илия Темков, вписал името си в националната културна история със създаването на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", а режисьор тогава е бил  Коста Наумов.

Световната премиера на тази обичана и много поставяна музикална творба е на 5 април 1874 г., в театър „Ан Дер Вийн”, Виена, а у нас е била представена за първи път през 1919 година в „Свободен театър“ – София.

Йохан Щраус, Син, вече е изградил репутацията си като Краля на Валса, когато написва своята оперета Die Fledermaus („Прилепът“). Той вече е композирал общо около петстотин танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавани някога – „Синият Дунав“.

Оперетата е създадена върху либретото на Карл Хафнер и Ришар Жене, а според слуховете от онова време, Щраус работи трескаво, като почти не пуска перото за да се храни или спи в продължение на шест седмици. Предположението, че композиторът е написал шедьовъра си  на един дъх, е изкушаваща, и довежда до истински „транс“ публиката оттогава и досега.

Режисьор на спектакъла, който русенци ще имат възможност да гледат на 10 декември, събота, от 19 часа, в Доходното здание, е доктор Аделаида Якимова-Фурнаджиева, а диригент - Маестро Димитър Косев.

В главните роли публиката ще има възможност да се наслади на обичаните солисти на Русенска опера – тенорът Иван Пенчев като граф Габриел фон Айзенщайн, гласовитото сопрано Теодора Чукурска ще е  съпругата му,  графиня Розалинда, чаровната Даниела Караиванова ще се превъплъти  в прислужницата й Адела, а тенорът Стефан Петков от Музикалния театър "Стефан Македонски" ще бъде в ролята на учителя по пеене и ухажор на Розалинда - Алфред. В ролята на Доктор Фалке очаквайте на сцената  колоритния баритон Добромир Момеков.

Всичко, което се случва в „Прилепът“, произтича от решението на Доктор Фалке, който е Прилепът, да засрами своя приятел Айзенщайн за това, че го е оставил да намери сам пътя към дома си след едно пиянско парти.

„Прилепът“ замисля да изобличи склонността на Айзенщайн, както и на съпругата му Розалинда към извънбрачни „забежки“, като урежда те двамата да участват в бал с маски. Айзенщайн „непринудено“ започва да флиртува със собствената си съпруга, докато в същото време нейният любовник изтлява в затвора. Накрая на историята, героите разкриват истинската си самоличност, но дали вече не е твърде късно да си простят?

 

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
06.12.2022 г. 13:28
Посетено:
631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36017-velikolepnata-opereta-na-yohan-shtraus-sin-prilepat-shte-zaradva-rusenskata-publika-predkoledno