Сцена / екран / ефир

„Задушница. Една възможна импровизация“ - спектакъл на Театър лаборатория „Алма Алтер“, по драмата на Адам Мицкевич

6 декември 2022, 19:30 ч., Театър „Алма Алтер”

„Задушница. Една възможна импровизация“ - спектакъл на Театър лаборатория „Алма Алтер“, по драмата на Адам Мицкевич

 

◊ ПОКАНА

Театър лаборатория „Алма Алтер“представя

„Задушница. Една възможна импровизация“

Спектакъл по драмата на Адам Мицкевич

Кога: 6 декември 2022, вторник, 19:30 ч.

Къде: Театър „Алма Алтер”, бул. „Цариградско шосе“ №15,
вход свободен с предварителна регистрация на тел. 
0888353732 или на имейл адрес: almaalter@yahoo.com

Организатори: Театър „Алма Алтер” и Полски институт в София

 

„В желанието си да изразим своята съпричастност към делото на Йежи Гротовски, най-значимия реформатор в историята на Световния театър, „раждаме“ на нашата сцена спектакъла „Задушница“ по Адам Мицкевич – една възможна импровизация. Изборът на заглавието не е случаен. Йежи Гротовски често е подчертавал, че в основата на неговите търсения винаги е стоял полския романтизъм, подкрепящ и възвисяващ духа на човека в непрекъснато водения от него диалог със самия себе си, т.е. с Бог, т.е. със своя вътрешен човек.

Нашият спектакъл е наш личен опит да се докоснем до тайната на Гротовски за актьора – човек и човека – актьор и така да проникнем до най- високото в срещата му с човека – зрител : до литургията на колективното случване на вярата в нашето, на човеците, вътрешно пространство.

Режисьорът на този спектакъл иска да изрази в него всичко онова, което му е дала една страна, една култура, един народ, един човек и да обедини това духовно богатство в образа, който ни завещаха Гротовски и неговия партньор – Ричард Чешлак – „Несломимия принц“, образ така прилягащ и на двамата, както и на високия дух на полския романтизъм.“ Театър лаборатория „Алма Алтер“

Постановка: Николай Георгиев
Музикална среда: Константин Кучев
Хореография: Петя Йосифова – Хънкинс

В главната роля - лидерът на Пловдивската трупа Стефан Попов
С участието на трупата на "Алма Алтер"

 *

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Полския институт в София и финансовата подкрепа на Фонд Научни изследвания на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Министерство на културата.

 

 

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
05.12.2022 г. 15:43
Посетено:
352
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36008-zadushnitsa-edna-vazmozhna-improvizatsiya-spektakal-na-teatar-laboratoriya-alma-alter-po-dramata-na-adam-mitskevich