Сцена / екран / ефир

Stable Genius: едно нестандартно театрално събитие с премиера в Гьоте-институт България

На 9, 12 и 13 декември със специални гости Валентин Ганев, Весела Казакова и Ива Тодорова

 

◊ ПОКАНА

За почитателите на театъра последният месец от годината изненадва с премиера на смел творчески екип: Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин, Милена Станойевич и Александър Мануилов изграждат спектакъл на ръба между класическата драматургия и експерименталния театър. Stable Genius създава сложна и непредвидима ситуация на сцената, в която двама актьори са чели и познават текста, а всяка вечер една гостуваща звезда се включва без никаква предварителна подготовка, за да получи ролята си на самата сцена.

В тази неочаквана светлина ще видим Валентин Ганев (9 декември), Весела Казакова (12 декември) и Ива Тодорова (13 декември). Пресечните точки между изиграно, играно, присъствие, спонтанност и импровизация създават поле за автентично общуване на сцената, в което се поставят важни въпроси на съвремието ни.

STABLE GENIUS. Процесът срещу драматургията.

Текст: Александър Мануилов

Режисьор: Милена Станойевич

Участват: Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин

Гостуват: Валентин Ганев (9 декември), Весела Казакова (12 декември), Ива Тодорова (13 декември)

Дати: 9, 12, 13 декември
Час: 19:00 ч.
Къде: Гьоте-институт България

Вход: свободен, с дарение и предварително записване тук

Програма на представленията:

  9.12.2022 | 19.00 ч. | Гьоте-институт България, зала | гостува Валентин Ганев

 12.12.2022 | 19.00 ч. | Гьоте-институт България, зала | гостува Весела Казакова

 13.12.2022 | 19.00 ч. | Гьоте-институт България, зала | гостува Ива Тодорова 

 

Stable Genius. Процесът срещу драматургията е пърформанс на границата между класическия и експерименталния театър по текст на Александър Мануилов, създаден по време на творческа резиденция в Akademie Schloss Solitude, Щутгарт през 2020 г. Текстът получава номинация за наградите за драматургия на фестивала „Нова българска драма“ в Шумен през 2020/21 г. и ще бъде представен за първи път пред публика на 9, 12 и 13 декември в залата на Гьоте-институт България. Входът за събитията е свободен с предварително записване тук.

Пиесата прави съвременен прочит на хората и времето, в което живеем чрез критическа рефлексия върху случващото се в театралния живот у нас и коментар на реалността изобщо. Актьорите Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин и режисьорката Милена Станойевич дискутират за театъра и това как гледаме, разбираме и мислим важни проблеми от съвремието ни, както и какво е мястото на твореца в сложния контекст на настоящето. Обговарянето на тези теми се случва под формата на експериментална ситуация, в която двама от артистите на сцената познават драматургията, но има и един специален гост – актьор, който никога не е чел текста. Специалните гости в Stable Genius са съответно Валентин Ганев (9 декември), Весела Казакова (12 декември) и Ива Тодорова (13 декември).

За мен Stable Genius е актьорско предизвикателство, в което решаващи са адаптивността и разбирането на другия; а движението напред и назад през теми и проблеми напомня танго в непознато пространство: воденият толкова зависи от водещия, колкото и обратното.“, споделя актьорът Явор Костов-Йондин за спектакъла. Stable Genius въвлича публиката с неочакван поглед върху чисто естетически, но и актуални глобални теми като цензурата и автоцензурата, нарастващия шовинизъм, хомофобия и расизъм, както и към нагласите към все по-закоравяващия изолационизъм спрямо различното и чуждото. Срещата между артисти и зрители се превръща в поле за обсъждане на най-наболелите настоящи въпроси на универсалния и обединяващ език на сценичното изкуство. Целта е да се провокира разговор за горещите точки в съвремието – нарастващото затваряне и идейно капсулиране на хората, както и да се постави въпросът за това какво е обществото/държавата, които градим, а също и какви може да са техните функции.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд  „Култура“ и в партньорство с Гьоте-институт България и Сдружение „Радар София“.

Александър Мануилов е писател и драматург от София, чиито драматургични произведения досега са селектирани на над 50 театрални фестивала по света.

Милена Станойевич  работи в областта на съвременните изпълнителски изкуства като режисьор, актриса, пърформър, обучител, фасилитатор, креативен „електрон“.   

Емилия Тончева завършва в една от най-престижните театрални академии в Азия - Central Academy of Drama в Пекин, Китай. След завръщането си в България изучава и Танцов театър в Нов български университет. Участва в множество театрални и танцови представления, сред които са „Пер Гюнт“ в Театър „София“, „In C“ в Топлоцентрала, „Невъзможни действия“, „Стравински и Шанел“ и др.

Явор Костов - Йондин е актьор и режисьор на свободна практика. Сред двигателите на „Ателие Пластелин“, София, където през 2015 създава „Субтеатър“ – идейно-естетическа платформа за неконвенционален театър. Последно работи като режисьор и актьор: „Инферно – пътуване към Ада на Данте“ / Ателие Пластелин, Субтеатър, 2021/,  „Г-н Фауст“ /Субтеатър, 2021/, „Сеч. Една възбуда“ от Т. Бернхард, реж. Елена Димитрова /Форс Минор, 2022/.

* * *

За контакти, интервюта и повече информация: Симона Ганева – Връзки с обществеността. T:  +359 899 64 55 25 Е: ganeva.simona@gmail.com

 

Автор:
Симона Ганева
Публикация:
06.12.2022 г. 11:28
Посетено:
482
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35997-stable-genius-edno-nestandartno-teatralno-sabitie-s-premiera-v-gyote-institut-balgariya