Сцена / екран / ефир

Премиера на трагикомедията "Приказка за мъртвата царкиня" от Николай Коляда

„SPAM Studios” играят в независимото пространство за театър I AM Studio на 3 и 4 декември

 

За първи път в България ще бъде представена пиесата „Приказка за мъртвата царкиня“ на известния съвременен драматург Николай Коляда. Проектът е дело на независимото сдружение „SPAM Studios”, а негова сцена е независимото пространство за театър I AM Studio (ул. „Георги С. Раковски“, 149).

Темата в спектакъла е за вярата и надеждата, за емпатията и борбата да оцелееш в условията на екзистенциална криза. Неслучайно режисьорът Ана Батева определя жанра като трагикомедия. Персонажите в пиесата са крайни и на житейски кръстопът, поставени в ситуация, в която всеки гледа да спаси себе си.

Главната героиня Рима работи и живее в изоставена ветеринарна клиника. Освен, че лекува, често се налага и да убива болните животни. Последствие Рима се влюбва в Максим. Но заедно с неговия приятел Виталий повече ги интересува Нина - приятелка на Рима, която идва при нея от друг град.

Музиката в спектакъла е на Стефан Здравески, а в ролите публиката ще види Владимир Солаков, Камелия Хатиб, Александра Димитровa и Петър Петров-Перо.

Николай Коляда е автор на повече от 120 пиеси, носител на най-престижните локални и международни театрални награди, основател на „Коляда театър“ в Екатеринбург. Джон Фридман нарича Коляда „бащата“ и „майката“ на съвременния руски театър. А New York Times пишат, че дейността на Коляда е направила Екатеринбург „център на модерната драма“.

Николай Коляда посети България за първи път през 2018 по специална покана на екипа на SPAM Studios, които направиха своя дебют на театралната сцена с премиера на негов текст – „Кокошка“.

Ето какво споделя Ана Батева, режисьор на „Приказка за мъртвата царкиня“: „Тази черна приказка показва нагледно човешкото падение в ситуация на екзистенциална криза. Ситуация, в която мисълта за евентуалния край, събужда механизмите за самосъхранение и човек безмилостно почва да се бори за човешкия си облик. Изпитанието тогава става най-тежко и единствено вярата и надеждата са тези които вдъхват живот.. заради другото утре, там някъде..“

*

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма Едногодишен грант 2021.

Автор:
Деница Димитрова
Публикация:
03.12.2022 г. 10:03
Етикети:
трагикомедияАна БатеваI AM Studio
„SPAM Studios”
"Приказка за мъртвата царкиня"
Николай Коляда
Посетено:
562
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35996-premiera-na-tragikomediyata-prikazka-za-martvata-tsarkinya-ot-nikolay-kolyada